Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Skupina opozičných poslancov Národnej rady z SaS, KDH a hnutia Slovensko doručila dnes na Ústavný súd podanie v súvislosti so schválenou novelou Trestného zákona. Podanie podpísalo 36 opozičných poslancov. Podľa poslankyne za SaS Márie Kolíkovej by sa obe podania, vrátane toho, ktoré podala prezidentka Zuzana Čaputová, mohli spojiť.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predloží vláde návrh na späťvzatie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Zmeny si podľa ministra vyžadujú širšiu odbornú diskusiu, na ktorú chce vytvoriť dostatočný časový priestor.



Bratislava - Bývalí prezidenti Slovenska Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska absolvovali spoločný obed v Prezidentskom paláci s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou. Prezidentka vyslovila presvedčenie, že si nová hlava štátu túto tradíciu zachová.

Na snímke sprava bývalý prezident Ivan Gašparovič, prezidentka SR Zuzana Čaputová, bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Andrej Kiska sedia za stolom počas spoločného obeda v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 20. februára 2024.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Veľká Mača - Trnavský samosprávny kraj považuje za dôležité si pripomínať pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej i hodnoty slobody slova. Kraj pokračuje v prípravách na vytvorenie pietneho miesta vo Veľkej Mači v okrese Galanta.



Bratislava – Vo veku 82 rokov zomrel včera Jozef Ábel, dlhoročný sólista Opery Slovenského národného divadla. Posledná rozlúčka s tenoristom bude v utorok 27. februára o 11.45 h v bratislavskom krematóriu.



Bratislava - Slovensko na zajtrajšom hlasovaní v orgánoch Európskej únie nepodporí návrh na predĺženie režimu liberalizácie obchodu s Ukrajinou, pokiaľ neprejdú pripomienky chrániace slovenských poľnohospodárov. Uviedol to premiér Robert Fico.



Vysoké Tatry - Záujem o región Vysokých Tatier je rekordný, vlani ho navštívili takmer štyri milióny ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad.



Nitra - Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa pripoja k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok 4000 farmárov s vyše 2200 kusmi poľnohospodárskej techniky.



New York - Spojené štáty vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzývala na okamžité prímerie vo vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v palestínskom Pásme Gazy.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin povýšil námestníka riaditeľa federálnej väzenskej služby Valerija Bojarineva do hodnosti generálplukovníka. Výnos o povýšení bol podpísaný 19. februára - tri dni po smrti opozičného politika Alexeja Navaľného v trestaneckom tábore IK-3 na Ďalekom severe Ruska.

- Ľudmila Navaľná, matka zosnulého ruského opozičného politika, poslala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi video, v ktorom ho žiada o vydanie tela svojho syna, ktorý zomrel v piatok vo väznici na severe Ruska.

- Ruské ministerstvo vnútra opäť zaradilo Olega Navaľného, brata ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, na zoznam hľadaných osôb.



Ženeva - Väčšina Ukrajincov, ktorí utiekli zo svojich domovov, sa chce vrátiť. Podľa prieskumu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov 65 percent ukrajinských utečencov a 72 percent vnútorne vysídlených ľudí vyjadrilo túžbu vrátiť sa domov. Z Ukrajiny do zahraničia po začiatku ruskej invázie ušlo približne 6,5 milióna ľudí. Vnútorne vysídlených bolo ďalších asi 3,7 milióna osôb.



Londýn - Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa dnes nedostavil na súdne pojednávanie na britskom Najvyššom súde, pretože sa necítil dobre. Súd rozhoduje o jeho vydaní do USA, kde čelí obvineniu zo špionáže.



Moskva/Praha - Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda na zoznam zahraničných a medzinárodných mimovládnych organizácií, ktorých činnosť je na území krajiny nežiaduca.



Marseille - Francúzsky futbalový klub Olympique Marseille potvrdil odchod talianskeho trénera Gennara Gattusa. Nahradil ho Francúz Jean-Louis Gasset, ktorý viedol reprezentáciu Pobrežia Slonoviny.



Michalovce - Slovenský futbalový tréner Peter Struhár skončil na lavičke Zemplínu Michalovce. Vo funkcii hlavného kouča pôsobil od konca septembra, no nedokázal ukončiť nepriaznivú sériu bez víťazstva. Na poste kormidelníka ho má vystriedať 65-ročný Čech František Straka, ktorý naposledy viedol AS Trenčín.