Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Jednostranné zvýhodnenie Ukrajiny má vážne ekonomické vplyvy na Slovenskú republiku, osobitne v oblasti poľnohospodárstva. Pre slovenskú vládu je jedinou cestou pokračovať v realizácii zákazu dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico.



Bratislava - Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha počas dnešných protestov poľnohospodárov vyšlo na celom Slovensku do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov.

- Do Nových Zámkov prišiel poľnohospodárov osobne podporiť minister pôdohospodárstva Richard Takáč.

- Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa zastavila aj pred Zastúpením Európskej komisie v Bratislave, kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu. Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia EÚ, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr.

Na snímke farmári s traktormi prichádzajú pred budovu parlamentu počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Bratislave 22. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Premiér Robert Fico vyhlásil, že do niekoľkých dní bude vyriešená otázka Slovenskej informačnej služby a bude mať riadne vedenie. Urobil tak v pléne Národnej rady počas popoludňajšej Hodiny otázok.

- Prezidentka Zuzana Čaputová nemá informáciu, o akom pláne v súvislosti so Slovenskou informačnou službou hovorí premiér Robert Fico a nemôže sa teda k tomu vyjadriť.

- Zmenou štatútu SIS nemeníme žiadne kompetencie prezidentky. Vyhlásil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v súvislosti s úvahami o možnom riešení otázky vedenia tajnej služby zmenou jej štatútu.

- O zmene štatútu Slovenskej informačnej služby má v utorok na budúci týždeň mimoriadne rokovať Osobitný kontrolný výbor Národnej rady na kontrolu činnosti SIS.



Holčíkovce - Východné Slovensko zasiahlo napoludnie zemetrasenie. Išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia, keď otrasy pocítili ľudia v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné.



Košice - Oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov v kauze šikanovania rómskych chlapcov vyniesol opätovne Mestský súd Košice. Stalo sa tak v obnovenom konaní po tom, ako Ústavný súd predchádzajúci právoplatný oslobodzujúci rozsudok zrušil.



Bratislava - Vojna na Ukrajine vrátila bezpečnostný systém v Európe späť do 60. rokov minulého storočia. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to uviedol zahraničnopolitický analytik a profesor na Prešovskej univerzite Alexander Duleba.



Ženeva - V dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už vyše 14 miliónov ľudí, čo je takmer tretina z celkového počtu obyvateľov. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu.



Moskva/Londýn - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Píše sa to v lekárskej správe, o ktorej dnes na sociálnej sieti X informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julia.
Foto: TASR/AP


Moskva - Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v rozhovore, ktorý zverejnil na sieti Telegram, vyzval na anexiu ukrajinského mesta Odesa a prípadne aj na neskoršie obsadenie Kyjeva.



Washington - Americký prezident Joe Biden podporuje kandidatúru holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný zdroj z prostredia americkej administratívy. Podľa nemenovaného predstaviteľa britskej vlády rovnaký postoj k Rutteho kandidatúre zastáva aj Spojené kráľovstvo.



Berlín - Nemecký parlament zamietol návrh opozície dodať Ukrajine riadené strely Taurus.



Varšava - Poľsko preklasifikuje hraničné priechody s Ukrajinou na objekty "kritickej infraštruktúry". Varšava tak chce zaistiť, že sa na Ukrajinu dostane bez omeškania vojenská i humanitárna pomoc, oznámil poľský premiér Donald Tusk.



Budapešť - Blok vládnych strán Fidesz-KDNP nominuje na post nového prezidenta Maďarska predsedu Ústavného súdu Tamása Sulyoka.



Barcelona - Bývalý brazílsky futbalista Dani Alves je vinný zo sexuálneho napadnutia mladej ženy v barcelonskom klube. Rozhodol o tom trojčlenný senát španielskeho súdu, ktorý mu vymeral trest odňatia slobody na štyri roky a šesť mesiacov.