Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prvé kolo prezidentských volieb by vo februári vyhral Peter Pellegrini, ktorý by dostal 42 percent hlasov. Do druhého kola by sa takmer s istotou dostal s Ivanom Korčokom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. V prvom kole volieb by na druhom mieste skončil Korčok, ktorého by volilo 36,3 percenta opýtaných. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že Pellegrini by vyhral aj druhé kolo prezidentských volieb. Volilo by ho 53,8 percenta respondentov, zatiaľ čo Korčoka 46,2 percenta.



Bratislava - a href="https://www.teraz.sk/ekonomika/poslanci-ukoncili-piatkove-rokovanie-d/776788-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=undefined" target="_blank">Poslanci Národnej rady sa v závere 15. rokovacieho dňa 9. schôdze venovali návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložili opoziční poslanci z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ. Matky detí do 15 rokov by podľa návrhu novely mohli získať nový daňový bonus v sume 100 eur mesačne.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si vyžiada zmenu štatútu Slovenskej informačnej služby, ktorej sa včera venovala vláda. Podľa toho bude následne reagovať.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vníma doterajšie nezverejnenie vládnej novely Trestného zákona v Zbierke zákonov ako obštrukciu. Hlava štátu popoludní podotkla, že novela už bola podpísaná všetkými troma najvyššími ústavnými činiteľmi a stále nie je zverejnená.



Bratislava - Vážne manažérske zlyhania pri projekte Spisová zápcha, formálne plnenie opatrení na zlepšenie fungovania inštitúcie aj pri téme boja s korupciou a neúčinný vnútorný kontrolný systém. K takýmto záverom dospeli národní kontrolóri, ktorí sa po dvoch rokoch vrátili na Slovenský pozemkový fond. Informoval Najvyšší kontrolný úrad.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba podpísal popoludní dokumenty na vyhlásenie medzinárodného tendra na zneškodnenie 150 ton nebezpečných odpadov obsahujúcich toxické PCB látky v lokalite podniku Chemko Strážske.



Bratislava - Pätnásť členov Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť žiadajú mimoriadnu schôdzu k zrušeniu dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Na jej zvolanie vyzvali ministra spravodlivosti a predsedu rady Borisa Suska.



Bratislava - Ústav pamäti národa na svojej webovej stránke zverejnil prehľad členov Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska a prehľad členov vlád Slovenskej socialistickej republiky.



Dubnica nad Váhom - Akákoľvek dohoda, ktorá zabezpečí spravodlivý mier na Ukrajine, bude dobrá dohoda. Keďže Ukrajina sa bráni voči agresii na svojom území, musíme rešpektovať predovšetkým vôľu Ukrajincov. V predvečer druhého výročia invázie Ruska na Ukrajinu to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.



Brusel - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell napoludnie uviedol, že nový balík sankcií EÚ spôsobuje ruskému hospodárstvu vážne škody. Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová podporili Ukrajinu, ktorá už dva roky odoláva ruskej invázii.

- Rusko v reakcii na ďalší balík sankcií EÚ rozšírilo zákaz vstupu na svoje územie na ďalších predstaviteľov európskych orgánov činných v trestnom konaní, obchodných organizácií a občanov členských krajín EÚ, ktoré poskytujú vojenskú podporu Ukrajine.

- Spojené štáty dnes oznámili viac ako 500 nových sankcií voči Rusku v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a v súvislosti s druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.



Varšava - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová napoludnie oznámila, že komisia uvoľňuje pre Poľsko 137 miliárd eur z postpandemických fondov EÚ. Komisia ich zmrazila pre ohrozenie právneho štátu v Poľsku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarské Národné zhromaždenie zvolí nového prezidenta republiky v pondelok 26. februára. Po dnešnom zasadnutí grémia parlamentu to oznámil predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis.



Ancona - Slovenský cyklista Peter Sagan mal dnes podstúpiť menšiu operáciu srdca. Ako informoval denník La Gazzetta dello Sport, trojnásobný majster sveta mal počas minulého víkendu problémy s nezvyčajne vysokým tepom.



Bratislava - Vo veku 92 rokov zomrel včera spoluzakladateľ Kresťanskodemokratického hnutia Miroslav Tahy.