Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico po dnešnom rokovaní vlády. Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO. Z téz dnešného parížskeho rokovania o vojne na Ukrajine podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov.

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) prichádzajú na 19. rokovanie vlády SR v pondelok 26. februára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Praha - Pred odletom na konferenciu v Paríži český premiér Petr Fiala uviedol, že sa jeho krajina určite nechystá vysielať vojakov na Ukrajinu. Vyhlásil tiež, že jeho názory v otázke vojny na Ukrajine sú "presne opačné", než aké prezentoval Fico. Napriek týmto nezhodám je podľa neho nutné viesť dialóg.



Budapešť - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Za ratifikáciu hlasovalo 188 poslancov, šiesti poslanci boli proti, nikto sa nezdržal hlasovania.

Maďarský premiér Viktor Orbán (dole vpravo) a vicepremiér Zsolt Semjén hlasujú spolu s maďarskými poslancami o vstupe Švédska do NATO na zasadnutí parlamentu v Budapešti v pondelok 26. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Žilina - Slovensko získalo od vstupu do Európskej únie pred dvadsiatimi rokmi z eurofondov viac ako 30 miliárd eur. Informoval o tom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.



Bratislava - Na prvom stupni základných škôl by sa mohli zakázať mobilné telefóny. Na druhom stupni by sa ich využívanie mohlo obmedziť. Avizoval to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker.



Bratislava - Vozidlo s právom prednostnej jazdy skupiny C1 bude môcť viesť aj vodič s jednoročnou praxou vo vedení tohto typu vozidla. V súčasnosti sú to dva roky. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Košice - Výplata výnosov z dlhopisov Voda spieva I. nebude mať za následok zvýšenie cien vodného a stočného vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Vyplýva to zo schváleného uznesenia Predstavenstva a Dozornej rady podniku.



Praha/Biškek - Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu zahynuli traja českí lyžiari. Správu potvrdilo české ministerstvo zahraničných vecí. Súčasťou výpravy boli podľa kirgizských úradov aj Slováci.



Budapešť - Kandidát bloku maďarských vládnych strán na post nového maďarského prezidenta Tamás Sulyok je autoritou, akú Maďarsko potrebuje. Povedal to dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave na pôde Národného zhromaždenia. Sulyok doteraz viedol Ústavný súd.



Londýn - V Spojenom kráľovstve zomrel vo veku 87 rokov známy finančník a filantrop Jacob Rothschild. Oznámila to dnes jeho rodina bez uvedenia príčiny.



Moskva - Ruská prokuratúra žiada pre bojovníka za ľudské práva Olega Orlova trest odňatia slobody v trvaní takmer troch rokov. Súd v Moskve Orlova súdi za opakované odsudzovanie ruskej invázie na Ukrajinu. Orlov je jedným z lídrov ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá vo forme združenia pôsobila v Rusku už od roku 1987.

Na snímke spolupredseda medzičasom zrušenej ľudskoprávnej organizácie Memorial Oleg Orlov sa zúčastňuje na súdnom pojednávaní v súvislosti s novým súdnym procesom vo veci obvinenia z opakovanej diskreditácie ruskej armády, 16. februára 2024 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Minsk - Bieloruská Ústredná volebná komisia informovala, že svoje právo v parlamentných a komunálnych voľbách využilo 73 percent zo 6,9 milióna oprávnených voličov. O hlasy voličov sa mohli uchádzať len kandidáti lojálni autoritárskemu vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi. Opozícia vyzvala voličov na bojkot volieb.

- Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Theodoros Rusopulos uviedol, že za situácie, keď je v Bielorusku obmedzovaná sloboda prejavu a zhromažďovania, nemôže byť reč o slobodných a spravodlivých voľbách.



Varšava - Poľské ozbrojené sily odštartovali vojenské cvičenie Dragon 2024, ktoré je súčasťou rozsiahlejších manévrov Severoatlantickej aliancie Steadfast Defender.



Zlaté Moravce - Slovenský futbalový klub FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble angažoval na trénerský post Dušana Uhrina mladšieho, s ktorým podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič naďalej vedie rebríček ATP. Na svojom konte má 9855 bodov, o 1050 viac ako druhý Carlos Alcaraz zo Španielska. Na tretej priečke figuruje taliansky hráč Jannik Sinner.