Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Vládnu novelu Trestného zákona týkajúcu sa premlčacích lehôt prerokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh schválili poslanci dnes popoludní po tom, ako na návrh predsedu parlamentu predčasne ukončili diskusiu. Plénum zároveň rozhodlo, že diskusia o novele v prvom čítaní bude trvať len 12 hodín.



Bratislava - Národná rada odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel národnej rady na europarlament, aby svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o Slovenskej republike.

Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), zľava Ľubica Laššáková, Dušan Tittel a Štefan Gašparovič (všetci Hlas-SD) počas 9. schôdze parlamentu v Bratislave 27. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha/Bratislava - Dnešný samit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) bol jedným z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4. Po jeho skončení to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. Rokovanie bolo podľa jeho slov obsahom mimoriadne náročné, ale prejavila sa schopnosť lídrov vidieť do budúcnosti, že vojna na Ukrajine sa raz skončí a stratia sa aj ich odlišné názory. V4 môže byť podľa neho v nasledujúcom období mimoriadne dôležitým regionálnym formátom



Praha/Bratislava - Premiér Robert Fico je podľa vlastných slov rád, že jeho slová o tom, ako sú niektoré členské štáty Európskej únie a NATO pripravené poslať na Ukrajinu svojich vojakov, potvrdil včera večer aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Premiér kritizoval opozíciu a niektoré médiá, ktoré podľa neho tvrdili, že si zvažovanie niektorých štátov vyslať svojich vojakov na Ukrajinu vymyslel.

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo), ktorého víta francúzsky prezident Emmanuel Macron pred Elyzejským palácom v Paríži v pondelok 26. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Predaj zahrievaných tabakových výrobkov s arómou bude od roku 2025 zakázaný. Vyplýva to z novely zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zákaz uvádzať na trh tabakové výrobky s charakteristickou arómou alebo obsahujúce arómy v akýchkoľvek ich zložkách už existuje pre cigarety a tabak na vlastnoručné zhotovenie cigariet.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti bude dbať, aby boli pri zverejnení novely Trestného zákona v zbierke zákonov dodržané všetky zákonné lehoty. Šéf rezortu Boris Susko to uviedol dnes s tým, že presný termín zverejnenia aktuálne nevie povedať.



Bratislava - Za zmarenie investície firmy Bosch na Slovensku je zodpovedný v prvom rade bývalý minister hospodárstva Richard Sulík. Ten ju mal ešte v roku 2022 napriek prísľubu mlčanlivosti prezradiť skôr, ako o nej nemecká spoločnosť definitívne rozhodla. Vyhlásil to dnes líder hnutia Slovensko Igor Matovič s tým, že ani súčasnej vláde Roberta Fica sa investíciu nepodarilo udržať.



Praha - Na východnom Slovensku sa 11. apríla uskutoční spoločné zasadnutie vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny. Na summite premiérov Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe to oznámil slovenský premiér Robert Fico.



Moskva/Londýn - Spolupracovníkom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa zatiaľ nepodarilo nájsť a prenajať si priestory na poslednú rozlúčku s týmto politikom, ktorý podľa úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnej sieti informovala, že priestory na verejnú rozlúčku s Navaľným hľadajú zatiaľ bezúspešne. Všade dostali odmietavú odpoveď.

Fotografia ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného s kvetmi a sviečkami je položená v piatok 16. februára 2024 na zemi pred ruským veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse.
Foto: TASR/AP


Zürich - Slovenský klub ŠK Slovan Bratislava dostal od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) trest zákazu prestupov na tri obdobia. Strešná organizácia na svojom oficiálnom webe neuviedla, akým spôsobom sa slovenský šampión previnil, iba to, že suspendácia platí od 21. februára. Trest nadobudol platnosť deň pred minulotýždňovou odvetou baráže o osemfinále Európskej konferenčnej ligy.



Paríž - Zinedine Zidane nevylúčil návrat k trénerskej kariére. Bývalý francúzsky futbalový reprezentant a niekdajší tréner Realu Madrid tak reagoval na medializované informácie, ktoré ho spájajú s miestom na lavičke Bayernu Mníchov po Thomasovi Tuchelovi. Ten po prebiehajúcej sezóne ukončí svoje pôsobenie v nemeckom veľkoklube.