Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda Ústavného súdu (ÚS) Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Dnes to vyhlásil premiér Robert Fico v reakcii na rozhodnutie súdu o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám. Nevylúčil ani novelizáciu zákona o (ÚS) v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil obvinenie exšéfovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavovi K. v korupčnej kauze. Dozorujúci prokurátor ÚŠP zároveň nariadil vo veci konať a opäť rozhodnúť. K trestnému činu malo dôjsť od novembra 2016 do bližšie nezistenej doby v štvrtom kvartáli roku 2017. Malo ísť o úplatky v minimálnej výške 160.000 eur.



Luxemburg - Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol, že dáta z telefónov slovenského podnikateľa Mariana Kočnera po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej boli zverejnené nezákonne a spôsobilo mu to nemajetkovú ujmu. Nezákonné spracovanie údajov porušilo právo Kočnera na rešpektovanie jeho súkromného a rodinného života a nepriaznivo zasiahlo "jeho česť a povesť", skonštatoval Súdny dvor EÚ. Zároveň priznal Kočnerovi náhradu škody vo výške 2000 eur.



Bratislava - Prešovský mestský a krajský poslanec Rudolf Dupkala dostal za prijímanie úplatku päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Dupkala mal podľa obžaloby žiadať od investora tréningovej ľadovej plochy v apríli 2018 úplatok vo výške 20.000 eur. Najvyšší súd dnes potvrdil skorší verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie je právoplatné. V mestskom zastupiteľstve ho nahradí Zuzana Ondrejčáková a v krajskom Peter Cvengroš.
Na archívnej snímke vľavo Rudolf Dupkala.
Foto: TASR/Milan Kapusta



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia zverejnilo Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého. Veliteľom zásahu bude člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého alebo určený zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR, správy národných parkov alebo chránených oblastí. V prípade synantropného jedinca sa jeho bezpečný odstrel môže udiať aj v intraviláne samosprávy. Prípravu manuálu si vyžiadal narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest, tvrdí rezort. Manuál platí od 1. marca.



Bratislava - Novým riaditeľom Slovenského národného archívu je Igor Adamec. Do pozície nastúpil od marca. Vo funkcii vystriedal Ivana Tichého. Adamec bol prijatý na dobu neurčitú.



Budapešť - Nový maďarský prezident Tamás Sulyok podpísal rozhodnutie maďarského parlamentu schváliť členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii. Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili vstup Švédska do NATO ešte koncom februára. Maďarsko ratifikovalo prijatie ako posledná členská krajina Aliancie.
Na snímke nový maďarský prezident Tamás Sulyok.
Foto: TASR/AP



Paríž - Irán vlani popravil najmenej 834 ľudí, čo je najviac od roku 2015. Počet popráv v Iráne vlani vzrástol o približne 43 percent v porovnaní s rokom 2022. Zároveň bol vlaňajšok len druhým rokom za dve desaťročia, počas ktorého bolo zaznamenaných viac než 800 popráv. Irán v posledných rokoch vykonáva popravy obesením.



Bratislava - ŠK Slovan Bratislava obdržal oficiálnu informáciu zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o tom, že po vyrovnaní podlžností voči Vernonovi De Marcovi mu zrušila tzv. transfer ban (zákaz prestupov). "V praxi to znamená, že uhradením záväzku bol zákaz prestupov zrušený, konanie voči Slovanu ukončené, a klub tak môže v nasledujúcom období opäť registrovať nových hráčov," informoval slovenský majster na svojom webe.



Nyon - Slovenské futbalistky sa v kvalifikácii ME 2025 vo Švajčiarsku predstavia v 2. skupine B-divízie. Ich súperkami budú Škótky, Srbky a Izraelčanky. Rozhodol o tom dnešný žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Európska kvalifikácia žien bude prebiehať novým systémom od apríla do decembra 2024. Rozhodne sa v nej o 15 postupujúcich tímoch, ktoré sa pripoja k hostiteľskému Švajčiarsku.