Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. marca 2024 - 17.45 h.





Bratislava - V nadchádzajúcom prvom kole volieb prezidenta môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov s trvalým pobytom na Slovensku. Na hlasovaní sa môže zúčastniť aj takmer 262.000 prvovoličov v prezidentských voľbách. Informoval o tom napoludnie Štatistický úrad.



Bratislava - Dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Uviedli to predstavitelia ministerstva kultúry a predseda koaličnej SNS Andrej Danko.

- Občiansky sektor sa pre navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase obracia otvoreným listom na Európsku komisiu a parlament. Aktivisti hovoria o ohrození slobody tlače a rozpore s pravidlami EÚ.
Na snímke v popredí podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), v pozadí zľava generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala, podpredseda vlády a minister životného prostredia SR (nominant SNS) Tomáš Taraba a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas tlačovej konferencie na tému Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, vo štvrtok 14.marca 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Vláda bude rozmýšľať, ako morálne aj finančne odškodní Slováka Jozefa Hambálka, ktorého Európska únia vyradila zo sankčného zoznamu. Uviedol to premiér Robert Fico na popoludňajšej tlačovej konferencii, kde sa Hambálkovi ospravedlnil.



Bratislava - Poslankyňa Národnej rady a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová podáva podnet na Generálnu prokuratúru vo veci nelegálnej kampane za peniaze občanov pre prezidentského kandidáta, predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Na prokuratúru sa dnes obrátila aj strana SaS. Je presvedčená, že Pavol Gašpar je vo vedení Slovenskej informačnej služby nezákonne.



Hubová - Odhadovaná suma za výstavbu úseku diaľnice D1 Turany – Hubová sa pohybuje okolo miliardy eur. Uviedol to napoludnie minister dopravy Jozef Ráž. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.
Na snímke sprava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby SR Igor Choma počas rokovania so starostami v regióne na tému D1 Turany – Hubová, vo štvrtok 14. marca 2024 v Hubovej, okres Ružomberok.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová



Bratislava - Rezort školstva zavedie v tomto roku regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov. Prerozdelí 60 miliónov eur. Prvýkrát sa majú vyplácať v apríli. Cieľom je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa projekt Národné stimuly pre zamestnanosť, ktorý má pomôcť dlhodobo nezamestnaným či hendikepovaným ľuďom uplatniť sa na pracovnom trhu. Projekt za vyše 300 miliónov eur bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu.



Bratislava - Výška všeobecného vymeriavacieho základu za rok 2023 je 17.160 eur. Stanovený všeobecný vymeriavací základ využije Sociálna poisťovňa aj pri výpočte dôchodkových a ďalších dávok – nemocenských, úrazových, garančných a dávok v nezamestnanosti.



Bratislava - Financovanie zdravotníckych zariadení združených v Asociácii nemocníc Slovenska v tomto roku stále nie je vyriešené. Nemajú ešte podpísané dodatky k zmluvám so zdravotnými poisťovňami. Dôvodom je neschválená vyhláška k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo. Poukázal na to prezident asociácie Marián Petko.



Bratislava - Klimatická kríza, medzinárodná a bezpečnostná situácia či pomoc Slovenska pri požiaroch v Grécku boli témami dnešného rokovania slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulusovej v Bratislave.
Na snímke zľava grécka prezidentka Katerina Sakellaropulová a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia v rámci oficálnej návštevy 14. marca 2024 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Počas nadchádzajúceho víkendu bude prebiehať migrácia SEPA platobných schém na novú verziu. Ide o plánovanú technickú zmenu z úrovne Európskej platobnej rady. Informovala dnes Slovenská banková asociácia. Upozornila, že to môže spôsobiť krátkodobú nedostupnosť bankových služieb.



Bratislava - Slovensko aj Európska únia stoja pred jednou z najväčších výziev, a to zvyšovať spoločenskú a hospodársku odolnosť voči klimatickým rizikám a súčasne zachovať konkurencieschopnosť Európy. Uviedol to dnes odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s vedeckou správou Európskej environmentálnej agentúry o klimatických rizikách.



Brusel - Slovensko je medzi 11 z 31 členských krajín Severoatlantickej aliancie, ktoré vlani splnili cieľ výdavkov na obranu vo výške najmenej dvoch percent HDP stanovený v roku 2014. Vyplýva to z výročnej správy, ktorú popoludní predstavil v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Brusel - Členské štáty Severoatlantickej aliancie neposkytujú Ukrajine dostatok munície, čo umožnilo Rusku zatlačiť ukrajinské sily. Uviedol to popoludní generálny tajomník NATO Jen Stoltenberg.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu popoludní vyjadrili hlboké znepokojenie nad katastrofálnou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy a upozornili na hroziaci hlad palestínskeho obyvateľstva.