Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Volanie po slobode nemožno podľa prezidentky Zuzany Čaputovej umlčať. Poukázala na to na sociálnej sieti pri príležitosti 36. výročia Sviečkovej manifestácie.



Bratislava - Dnes popoludní bude mimoriadne zasadať Bezpečnostná rada. TASR o tom informoval Úrad vlády.



Bratislava - Prezidentský kandidát Peter Pellegrini sa dnes stretol s neúspešnými kandidátmi z prvého kola volieb, Krisztiánom Forróm a Jánom Kubišom.

- S neúspešným kandidátom z prvého kola volieb Jánom Kubišom sa dnes stretol aj kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

- Koaličná SNS pozvala na stretnutie kandidáta na prezidenta a predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho aj premiéra Roberta Fica. Stretnutie avizuje na budúci týždeň v utorok.



Bratislava - Na Slovensku sa otvorí veľká odborná diskusia o opätovnom zavedení dôchodkového stropu, nastaviť by sa mal aj v závislosti od náročnosti povolania. Inšpirovať sa pritom môžeme v Českej republike. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš to povedal po rokovaní s českým ministrom práce a sociálnych vecí Marianom Jurečkom v Bratislave.



Bratislava/Brusel - Belgický vyšetrovací súd dnes odložil na neurčito svoje rozhodnutie, či postúpi prípad obvinených v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku trestnému súdu.

- Ministerstvo spravodlivosti zváži ďalšie kroky v súvislosti s úmrtím Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rezort avizoval, že belgický súd by mal v prípade rozhodovať opäť 3. júna.



Bratislava - Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová odvolala riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií. Vo funkcii končí riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová.



Bratislava - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý prinesie zmeny v súčasnom RTVS, sa odkladá, dokým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády. Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry Petra Bačinská.

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Poslanec Národnej rady Branislav Vančo (PS) žiada Generálnu prokuratúru cez infožiadosť o vysvetlenie konania pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Generálna prokuratúra avizovala, že sa ku komplexným opatreniam vyjadrí v najbližších dňoch.



Pezinok - Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom H. sa dnes nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd.



Washington - Bezpečnostná rada OSN dnes po prvýkrát od začiatku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v tejto palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa hlasovania zdržali.



Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone na protest proti rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy.



Varšava - Ruský veľvyslanec vo Varšave sa nedostavil na poľské ministerstvo zahraničných vecí, kam ho predvolali pre víkendové narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou riadenou strelou.



Washington - Severoatlantická aliancia musí podľa litovského ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa odkázať Rusku, že zničí všetky jeho rakety, ktoré vniknú do jej vzdušného priestoru.



Moskva - Dovedna 97 zranených zostáva hospitalizovaných aj tri dni po piatkovom útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov pri streľbe a požiari zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších vyše 180 ich bolo zranených.



Praha - Pražská Fakultná nemocnice v Motole oznámila, že bývalý český prezident Miloš Zeman ostáva hospitalizovaný v stabilizovanom stave, ktorý sa postupne zlepšuje. Jeho prepustenie do domácej liečby sa však v najbližších dňoch neočakáva.



Sella Nevea - Slovenská reprezentantka v paralyžovaní Alexandra Rexová získala veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2023/2024 medzi zrakovo znevýhodnenými.