Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka bez ohľadu na jeho politický názor. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti.



Michalovce - Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v Európskej únii. Slovenská republika nie je krajinou, ktorá by chcela klásť prekážky, chce jej pomôcť pri zdieľaní skúsenosti z prístupových rokovaní a členstva v Únii. Po spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády v Michalovciach o tom informoval premiér Robert Fico.
Na snímke zľava predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ a predseda vlády SR Robert Fico po podpise memoranda na tlačovej konferencii predsedov vlád SR a Ukrajiny po stretnutí členov slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla 2024 v Michalovciach.
Foto: TASR - František Iván



Bratislava - Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády o konkrétnych formách pomoci Ukrajine je tou najlepšou odpoveďou na všetky otázky, aký je vzťah Slovenska k jeho východnému susedovi. Zvolený prezident Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti po spoločnom zasadnutí slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach.



Bratislava/Michalovce - Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu, ktorá má uľahčiť vykonávanie zárobkovej činnosti rodinných príslušníkov členov diplomatickej misie alebo konzulárneho úradu. Návrh dohody popoludní schválila vláda.

- Samosprávy majú do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorý rovnako schválila vláda.

- Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorú taktiež schválila vláda.



Michalovce - Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta a informácie, aby zabránilo prekvitaniu organizovaného zločinu, ktorý sa z Ukrajiny presúva. Po výjazdovom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.



Bratislava - Hnutie Slovensko chce v parlamente podať návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Tvrdí, že počas svojho pôsobenia neurobila nič pre pacientov a robí len kroky v prospech súkromnej investičnej skupiny Penta.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odkázala opozičným politikom, že zúfalo klamú.



Bratislava - Dočasne poverenou generálnou riaditeľkou Slovenského hydrometeorologického ústavu je jeho doterajšia ekonómka Ivana Herkel. Do funkcie ju vymenoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba.



Bratislava - Strana SaS odmieta povinné kvóty a pokuty, ktoré prináša tzv. Migračný pakt EÚ. Migračný pakt kritizujú aj hnutie KDH a mimoparlamentné hnutie Republika.



Budapešť - Európsky parlament urobil nesprávne rozhodnutie v otázke migrácie. Maďarská vláda nepodporí žiadnu formu prerozdeľovania migrantov, vyhlásil šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu schválili reformu trhu s elektrinou. Jej zásluhou bude trh Európskej únie s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší.



Vilnius - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal so svojím lotyšským náprotivkom Edgarsom Rinkevičsom desaťročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na summit Iniciatívy troch morí vo Vilniuse 11. apríla 2024.
Foto: TASR/AP



Tel Aviv - Izraelská armáda nasadila v centrálnej časti Pásma Gazy nové jednotky. Ich cieľom je eliminácia teroristov a teroristickej infraštruktúry podľa doteraz zhromaždených informácií.



Peking - Čína vyjadrila nespokojnosť s niektorými výstupmi zo včerajšieho stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s japonským premiérom Fumiom Kišidom vo Washingtone. USA a Japonsko tam údajne "očierňovali a napádali" Čínu.



Viedeň/Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo zamestnanca rakúskeho veľvyslanectva v Moskve za nežiaducu osobu a vyzvalo ho, aby krajinu opustil do 18. apríla.



Moskva - Ruské úrady uviedli, že tohtoročné záplavy v krajine sú bezprecedentné a vytvárajú "zložité" podmienky. Ďalšia veľká rieka sa vyliala zo svojich brehov a zaplavila cesty a dediny v sibírskej Tomskej oblasti.



Humenné - Slovenskí hokejisti nastúpili v Humennom na prvý prípravný zápas pred majstrovstvami sveta proti Švajčiarsku. Po prvej tretine bol stav 1:0.



Žilina - Novým trénerom futbalového MŠK Žilina sa stal Michal Ščasný.