Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala aj novelu zákona o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý podporí finančným príspevkom bezpečné ženské domovy.



Praha - Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim. Povedal to po stretnutí s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý uviedol, že Pellegriniho tiež pozval do Berlína.



Bratislava - Slovensko získalo vďaka členstvu v Európskej únii prosperitu, rast životnej úrovne a kvality života našich obyvateľov. Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ to pre TASR povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.



Bratislava - Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok v pléne Národnej rady. Otázky kládli študenti, ktorí sa v Bratislave stretli na štvordňovom zasadnutí Modelového parlamentu Slovenska.



Bratislava - Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú spoločne podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z funkcie. Predstavitelia hnutí to uviedli na dnešnej tlačovej konferencii.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího (Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS).



Bratislava - Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v hospodárení za rok 2023. Skonštatovala to Rada RTVS na rokovaní pri stanovisku k výsledku hospodárenia. Manažment sa bráni tým, že efektívnymi opatreniami, naopak, dokázal výrazne znížiť plánovanú účtovnú stratu za rok 2023 a v porovnaní výdavkov a príjmov dosiahol prebytok.



Praha - Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky. Po skončení prvej časti rokovania bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe to povedal predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.



Brusel - Rozšírenie v roku 2004 o desať nových krajín Európsku úniu posilnilo. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so skupinou európskych novinárov.



Kyjev - Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve.



Rijád - Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.



Praha - Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba.



Varšava - Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.



Paríž - Francúzskeho herca Gérarda Depardieua predbežne zadržali a vypočuli na polícii v kauze dvoch obvinení zo sexuálneho násilia. Depardieu obvinenia odmieta.



Bratislava - K tímu slovenskej hokejovej reprezentácie sa v predposlednom týždni prípravy pred MS pripojí avizovaná pätica hráčov z NHL - Šimon Nemec, Tomáš Tatar, Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil a Pavol Regenda. Doplní ich obranca z majstrovskej Nitry František Gajdoš.