Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. mája 2024 - 17.45 h.



Baku - Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj ďalšej vzájomnej spolupráce firiem z obidvoch krajín. Uviedol to dnes po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico. Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev si podávajú ruky počas podpisu deklarácie o strategickom partnerstve v Baku 7. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - V rámci európskych rokovaní majú členské štáty EÚ unikátny priestor na vzájomný dialóg a osobné stretnutia. Vieme počas nich otvorene hovoriť o problémoch, no rovnako o našich plánoch a podpore. Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Slovensko sa stalo členom EÚ 1. mája 2004.



Bratislava - Poslanci odmietli návrh zákona z dielne poslancov opozičného KDH, ktorým chceli zabrániť prenášaniu nákladov spojených s manažmentom zdravotnej starostlivosti na pacienta. Cieľom novely bolo spresniť existujúce ustanovenia zákona, podľa ktorého je súčasťou zdravotného výkonu aj objednanie pacienta na konkrétny dátum a čas.



Bratislava - Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci dnes nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá zmenu predpokladala. Novelou chceli zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

Košice - Dopravný podnik mesta Košice uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 14 miliónov eur. Do jeho vozového parku by tak od budúcich letných prázdnin malo pribudnúť 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou.



Bratislava - Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur.



Praha - V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd dnes zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka. Vyhovel tak sťažnosti transsexuálneho muža, ktorý sa bez chirurgického zásahu domáhal úradnej zmeny zo ženy na muža. Platnosť súčasnej právnej úpravy skončí v polovici roka 2025.



Kyjev - Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu. Ukrajina nedávno sprísnila mobilizačné pravidlá v snahe doplniť počet vojakov v armáde a časť mužov v brannom veku sa preto obáva možného odvodu.



Kyjev - Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom. Prokuratúra uviedla, že poruchovosť týchto severokórejských zbraní bola vysoká.



Viedeň - Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot.

Propalestínsky protestný tábor na Viedenskej univerzite 7. mája 2024.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia dnes oznámila, že EÚ poskytne 125 miliónov eur na novú humanitárnu pomoc na riešenie najnaliehavejších potrieb ľudí v Jemene.



Bratislava - Craig Ramsay, trénerský rekordér v počte zápasov na striedačke slovenského tímu, absolvuje na MS v Česku už ôsmu vrcholnú akciu vo svojej funkcii. Krátko pred štartom šampionátu priznal radosť z príchodu najnovších posíl zo zámorskej NHL, no naďalej bude od všetkých hráčov vyžadovať maximálne nasadenie bez ohľadu na meno súpera.