Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. mája 2024 - 17.45 h.



Banská Bystrica - Premiér Robert Fico absolvoval dnes chirurgický zákrok. Stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny. Je už pri vedomí. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák a riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková.

Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas brífingu v areáli Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici v piatok 17. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


- Predseda vlády Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Informoval Úrad vlády s tým, že ďalšie informácie o jeho stave poskytne verejnosti, keď to situácia umožní. Opätovne žiada médiá, politikov aj verejnosť, aby pri uvádzaní stanovísk vychádzali z oficiálne komunikovaných informácií a overovali si fakty.



Bratislava - Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu ťažko zranil predsedu vlády Fica. O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude zajtra rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra Fica na profesionálnu zdržanlivosť. Žilinka zdôraznil, že v záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi.



Bratislava - Predseda opozičného Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou, ktoré prišli jemu, jeho dcére i partnerke. Počas dneška bol vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre.



Bratislava - Ďalšie riadne zasadnutie vlády je naplánované na stredu 22. mája. Rokovanie bude viesť podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák. Tlačový odbor Úradu vlády uistil, že činnosť vlády prebieha štandardným spôsobom a ministri konajú v rámci svojich zverených kompetencií.



Bratislava - Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák zatiaľ nepovedal, či sa Smer-SD zúčastní na stretnutí, na ktoré po atentáte na premiéra Fica pozvala prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini politické strany. Výzve rozumie, no s kolegami ani premiérom o tom ešte nehovoril.

- Hnutie Slovensko a strana Za ľudí sa zúčastnia na stretnutí lídrov parlamentných strán. Zároveň poslanci Národnej rady z týchto strán požiadajú o stiahnutie svojich návrhov z jej aktuálnej schôdze.



Bratislava - Ľudia môžu po útoku na premiéra Fica prežívať ťaživé pocity. Pociťovať môžu strach, úzkosť, ale aj hnev, zmätok, smútok či neistotu. Poukázali na to odborníci z linky dôvery Nezábudka, za ktorou stojí Liga za duševné zdravie. Apelujú na ľudí, aby so svojimi ťaživými pocitmi nezostávali sami.

Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Kancelária prezidenta dlhodobo funguje v rozpočtovo nestabilnom prostredí, jej rozpočet nepokrýval uplynulé roky reálne plánované potreby. Pri jeho čerpaní dodržala kancelária záväzné výdavkové ukazovatele. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad po kontrole hospodárenia kancelárie s verejnými prostriedkami v závere mandátu prezidentky Zuzany Čaputovej.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia chce zmeniť spôsob rozdeľovania financií z Environmentálneho fondu. Po novom má skončiť viac prostriedkov z predaja emisií vo fonde, ale minister bude rozhodovať o stovkách miliónov eur. Upozornili na to enviroorganizácie Klimatická koalícia, Priatelia Zeme - CEPA a Via Iuris. Začali preto zbierať podpisy pod hromadnú pripomienku.



Haag - Izrael napoludnie na pôde Medzinárodného súdneho dvora v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.



Nikózia - Cyperské školy dostali ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried. Výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.



Ostrava - Útočník Marko Daňo sa v zajtrajšom zápase proti Francúzsku vráti do zostavy slovenského tímu po tom, čo vynechal predošlé tri stretnutia. V piatom zápase na MS v Ostrave nahradí Martina Faška-Rudáša.

Na snímke zľava Marko Daňo a brankár Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred stredajším zápasom základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024.
Foto: TASR - Michal Runák