Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. mája 2022 - 17.45 h.



Kyjev/Odesa - Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny dnes zasiahli štyri rakety, ktoré boli podľa vojenských zdrojov odpálené z Krymského polostrova anektovaného Ruskom. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá uviedla, že ide o potvrdenú informáciu. Podľa ukrajinskej armády šlo o vysoko presné rakety Oniks (Onix).



Bratislava Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová spolu s americkou prvou dámou Jill Bidenovou ocenili porozumenie medzi Slovenskom a USA. Americkú prvú dámu prijala slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová dnes predpoludním.



Bratislava - Na ukrajinských bojiskách sa rodí nová Európa. "A práve preto, že máme dôvod pozerať sa na ňu s obavami, musíme sa vrátiť ku koreňom, k vznešeným ideálom i realistickým myšlienkam, ktoré stáli na počiatku Európskej únie," uviedol premiér Eduard Heger pri príležitostí Dňa Európy.



Budapešť - Maďarsko ohlásilo, že bude vetovať sankcie Európskej únie na ruskú ropu. Na presadenie balíka sankcií je v rámci EÚ potrebný súhlas všetkých členských štátov.



Bratislava Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na margo dnešného prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina na Červenom námestí v Moskve povedal, že "základným problémom agresie voči Ukrajine je, že Rusko odmieta právo nášho suseda na nezávislosť, suverenitu a naďalej pošliapava základné princípy medzinárodného práva."

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas 77. rokovania vlády SR 27. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Štrasburg - Európska komisia plánuje odpovedať na žiadosť Ukrajiny týkajúcu sa prípadného členstva v EÚ v júni. Oznámila to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.



Bratislava – Návrh, aby ďalší balík sankcií EÚ voči Rusku zahŕňal aj zákaz dovozu ruskej ropy, je neakceptovateľný. Bola by to "ekonomická samovražda". Slovenská vláda by mala hájiť vlastné energetické záujmy štátu tak, ako to robí maďarská. Povedal to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.



Bratislava - Systém verejného zdravotného poistenia na Slovensku, do ktorého išlo vlani okolo šesť miliárd eur zo zdravotných odvodov, je podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hrdzavé a deravé potrubie. Jeho stav považuje za alarmujúci.



Kyjev - Moskve sa nepodarí "popraviť slobodu" Kyjeva, povedal to predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý neohlásene navštívil ukrajinské mesto Odesa.

Na archívnej snímke z 20. februára 2022 predseda Európskej rady Charles Michel.
Foto: TASR/AP


Štrasburg - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že bude trvať "desaťročia", kým sa nejaký kandidát ako napríklad Ukrajina stane členom EÚ, a naznačil vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie.



Moskva/Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, kľúčový spojenec Moskvy, obvinil Západ z podpory nacistických myšlienok. Zároveň vyhlásil, že Západ je na Ukrajine "vo vojne s Ruskom". TASR správu prevzala z agentúry AFP.



Londýn - Britský minister obrany Ben Wallace obvinil ruské ozbrojené sily z "nemorálnosti a úpadku" a uviedol, že konflikt na Ukrajine im prináša len hanbu.



Kyjev - Avizovaná vojenská prehliadka v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je okupované ruskými jednotkami, sa nekonala. Na svojom konte na platforme Telegram to podľa spravodajskej televízie CNN oznámil poradca mariupolského primátora Petro Andriuščenko.

Nákladné auto jazdí okolo zničeného divadla v obliehanom prístavnom meste Mariupol počas 63. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v stredu 27. apríla 2022. Mestské služby začali odstraňovať trosky a čistiť mesto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Strana SaS stojí za svojím členom, dobrovoľným strážcom prírody Miroslavom Martinkom, ktorý zrejme čelí zastrašovaniu. Ochranár vlani pri kontrole odhalil nelegálnu ťažbu dreva. Koncom marca mu zapálili auto. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.



Bratislava – Meteorológovia upozorňujú, že na väčšine Slovenska sa dnes môžu vyskytnúť búrky. Na západe hrozia aj povodne.



Bratislava - Miroslav Šatan zostáva naďalej na poste prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. V dnešných voľbách zdolal Ľudovíta Jurinyiho.



Bratislava - Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie uzavrelo nomináciu na MS vo Fínsku. V 25-člennom finálnom menoslove figurujú traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov.



Jesolo - Slovenskí paraatléti majú za sebou vydarený vstup do novej sezóny. Dušan Laczkó vyhral na víkendovom podujatí Grand Prix v talianskom Jesole obe svoje disciplíny - hod diskom (40,42 m) aj vrh guľou (11,60 m). Ladislav Čuchran poslal oštep do vzdialenosti 27,62 metra a skončil druhý.