Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. júna 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili diskusiu k opozičnému návrhu na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja. Hlasovať o návrhu na jeho odvolanie búdu v utorok 28. júna. V utorok by mali pokračovať aj v diskusii k návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka.
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Suja (nezaradený) počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 23. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová ani druhýkrát nepodpísala zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Hlava štátu už avizovala, že sa v súvislosti s ním obráti na Ústavný súd. Prezidentka dnes podpísala novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá umožňuje blokovanie škodlivých webov do 30. septembra a odobrila aj novelu zákona o odpadoch.

Bratislava - Zuzana Čaputová udelila dve individuálne milosti. V oboch prípadoch odsúdeným prezidentka odpustila zvyšok trestu. Štyridsaťosemročnej žene, ktorej rodinní príslušníci trpia vážnymi onkologickými ochoreniami, odpustila zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel. Nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody odpustila 29-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými ochoreniami.

Brusel - Slovensko nechce ísť cestou dlhodobého zastropovania cien plynu. Uviedol predseda vlády Eduard Heger na samite Európskej únie, zameranom na ekonomické a finančné záležitosti. Po skončení samitu slovenský premiér povedal, že spoločný postup a spoločná koordinácia je najsilnejší nástroj, aký krajiny Únie môžu použiť na zmiernenie súčasnej ekonomickej situácie v Európe.

Bratislava - Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová vyhlásila, že Slovensko bude musieť vrátiť Bruselu eurofondy za 8 miliárd eur. Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie tieto tvrdenia označilo za klamstvá a dôrazne sa voči nim ohradilo.

Ammán - Jordánsko je pre Slovensko stabilným partnerom v regióne Blízkeho východu, povedal počas návštevy Jordánska minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Minister Korčok vidí priestor na väčšiu ekonomickú spoluprácu medzi oboma krajinami.

Bratislava - Koalícia sa stále nedohodla na spoločnom kandidátovi na riaditeľa RTVS. Nie je ani isté, či ho budú voliť na aktuálnej parlamentnej schôdzi. Poslanci OĽANO hovoria, že hlasovať by sa mohlo v úvode budúceho týždňa. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová však pripustila, že by sa voľba mohla posunúť na september.

Prešov - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina - Hrdovo. Medvedica s dvoma mladými vykazovala známky agresívneho správania a pohybovala sa v okolí turisticky známych chatárskych oblastí Pribylina a Podbanské vo Vysokých Tatrách.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v Európskej únii ako bod obratu. "Ukrajina nie je most, nie je vankúšom medzi Západom a Ruskom, nie je nárazníkom medzi Európou a Áziou, nie je sférou vplyvu, ani sivou zónou, ani tranzitnou krajinou," povedal prezident a dodal, že Ukrajina je budúcim rovnocenným partnerom pre najmenej 27 členských štátov Únie.

Washington - Najvyšší súd Spojených štátov zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. "Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom," uviedol súd v rozsudku.

Sofia - Bulharský parlament schválil zrušenie veta na začatie prístupových rokovaní Európskej únie so Severným Macedónskom.

Londýn - Slovenský tenista Alex Molčan sa v 1. kole dvojhry vo Wimbledone stretne so Španielom Pedrom Martinezom. Lukáš Klein pri svojej premiére na grandslamovom podujatí nastúpi proti domácemu držiteľovi voľnej karty Liamovi Broadymu. Na Annu Karolínu Schmiedlovú čaká Švédka Rebecca Petersonová a Kristína Kučová si zmeria sily s Brazílčankou Laurou Pigossiovou. Rozhodol o tom piatkový žreb v Londýne.