Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. júla 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor odcestuje dnes na svoju prvú zahraničnú návštevu do Českej republiky. V Prahe sa stretne s predsedom vlády ČR Petrom Fialom.

- Na podporu rómskych hliadok v obciach pôjde 50 miliónov eur z eurofondov. Informoval o tom premiér Ľudovít Ódor. Rómske hliadky podľa neho efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované.

- Vláda nedisponuje finančnými zdrojmi, aby samosprávam vedela poskytnúť kompenzácie za vysoké ceny energií. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor nevylúčil personálne zmeny vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ak nebudú účinné prebiehajúce ozdravné opatrenia. Podľa jeho slov je v štádiu riešenia aj situácia s výpoveďami stoviek pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb.

- Všeobecná zdravotná poisťovňa smeruje podľa svojho stanoviska v rokovaniach o novej zmluve s Detskou fakultnou nemocnicou Košice k dohode.



Bratislava - Okruh detí, na ktoré možno poskytnúť dotáciu na obedy, sa rozšíri o žiakov, ktorí navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií. Vyplýva to z novely zákona, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Budapešť - Slovenská republika má silný záujem na normálnych, pokojných vzťahoch s Maďarskom, s pozitívnou agendou nasmerovanou do budúcnosti, a nie vracajúcou sa do minulosti. Uviedol to včera v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.



Budapesť - Maďarsko požiada Európsku úniu o ročné predĺženie výnimky zo sankcií voči Rusku, ktorá rafinérii Slovnaft umožňuje vyvážať rafinované produkty z ruskej ropy do Českej republiky.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa včera začalo hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra. Vinu z podplácania odmieta.

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter K., ktorý čelí podozreniam z podplácania, počas súdneho procesu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v pondelok 3. júla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna schodok vo výške 2,796 miliardy eur. Hospodárenie štátu sa tak za prvý polrok medziročne zhoršilo o 81 %. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Hnutie Republika povedie do predčasných parlamentných volieb jeho predseda Milan Uhrík.

- Z prvého miesta kandidátnej listiny Sme rodina kandiduje predseda hnutia Boris Kollár. Strana má zároveň na kandidátke platformu primátorov a starostov.

- Mimoparlamentnú stranu Demokrati povedie do predčasných parlamentných volieb lekárka Andrea Letanovská. Na druhom mieste kandiduje šéf strany a expremiér Eduard Heger.



Moskva - Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že konfrontácia Moskvy so Západom potrvá celé desaťročia a že z vojny na Ukrajine by sa mohol stať trvalý konflikt.



Moskva - Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa po krátkom pokuse o vzburu stiahli z bojísk na Ukrajine, nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. Včera to uviedol predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov.

Na snímke z videa muž sedí na obrnenom vozidle na ulici, keď sa obyvatelia mesta na juhu Ruska rozprávajú s vojenským personálom v sobotu 24. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko previezlo na svoje územie už približne 700.000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.



Moskva – Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu v Ruskom obsadených oblastiach Ukrajiny zvažuje Moskva odloženie regionálnych volieb.



Haag - Včera sa v Haagu oficiálne otvorilo Medzinárodné centrum pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine.



Madrid - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že pre Európsku úniu je nevyhnuté riešiť jej rozšírenie čo najskôr a pripojiť krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Cieľom je zaručiť, aby sa nedostali pod vplyv Ruska a Číny.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a španielsky premiér Pedro Sánchez odchádzajú po tlačovej konferencii 3. júla 2023 v Madride.
Foto: TASR/AP


Madrid - Európska únia chce do konca roka 2023 dohodu o tom, ako si poradí s tisíckami migrantov smerujúcimi na kontinent, a to aj napriek námietkam Maďarska a Poľska.



Londýn - Slovenská tenistka Viktória Hrunčáková rovnako ako i Alex Molčan neuspeli v 1. kole dvojhry na grandslamovom Wimbledone.