Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 6. júla 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Svätý Cyril a svätý Metod svojím presvedčením o rovnoprávnosti medzi ľuďmi a národmi predbehli dobu. Ich posolstvo je bytostne aktuálne dodnes. Uviedla včera pri príležitosti štátneho sviatku príchodu svätých Cyrila (Konštantína) a Metoda na Veľkú Moravu prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava – Dnes bude zasadať vláda. Ministri sa majú opätovne zaoberať aktuálnym čerpaním eurofondov a prostriedkov z plánu obnovy.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár nebude čeliť odvolávaniu z funkcie. Mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na jeho odvolanie sa včera ukončila, keďže po viacerých pokusoch neprišlo do rokovacej sály dostatok poslancov.



Bratislava - Koalíciu strán OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí povedie predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Zo 150. miesta bude kandidovať expremiér a líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska naďalej odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že dostupnosť do 30 minút je pre sociálne znevýhodnené kategórie obyvateľov nereálna. Žiada stiahnutie návrhu z legislatívneho procesu a jeho prepracovanie.



Bratislava - Zo slovenských lekární sa vlani vyzbieralo vyše 241 ton nespotrebovaných liekov.



Bratislava - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nesúhlasí s náhradou škody vo výške 280 miliónov eur. Na žalobné domáhanie zo strany dotknutej spoločnosti reagoval trestným oznámením. Škoda mala vzniknúť spoločnosti tým, že jej úrad od roku 2005 opakovane odmietal vydať povolenie na vykonávanie verejného zdravotného poistenia pre zdravotnú poisťovňu.



Prešov - Projekt prípravy druhej rúry tunela Branisko na diaľnici D1 sa okrem iných dôležitých diaľničných ťahov nachádza v aktualizovanom harmonograme prípravy a výstavby cestnej infraštruktúry.

Na archívnej snímke z 1. mája 2021 západný portál tunela Branisko.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Brusel - Európska komisia zverejnila včera štvrtú výročnú správu o právnom štáte, v ktorej mapuje stav v tejto oblasti v každej členskej krajine EÚ. Pre Slovensko vydala sedem odporúčaní.



Washington - Výstavba americkej protiraketovej základne v severopoľskej obci Redzikowo sa má dokončiť do konca tohto roka. Stane sa tak druhou americkou protiraketovou pozemnou základňou v Európe.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera uviedol, že budúcotýždňový summit NATO vo Vilniuse bude rozhodujúci pre budúcu bezpečnosť Európy.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko chystá "nebezpečné provokácie" v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny. Poradca ruskej jadrovej agentúry Rosatom Renat Karčaa zase vyhlásil, že "5. júla... v noci... sa ukrajinská armáda pokúsi zaútočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň" za pomoci vysoko presných zbraní dlhého doletu a dronov.

- Predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu žiadali rozsiahlejší prístup do Záporožskej jadrovej elektrárne s cieľom potvrdiť, že na mieste sa nenachádzajú žiadne míny či výbušniny.



Berlín – V súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine si rumunský premiér Marcel Ciolacu želá stálu prítomnosť nemeckých vojenských jednotiek vo svojej krajine.

– Nemecká vláda odmietla žiadosti rumunských predstaviteľov o umiestnenie nemeckých vojakov na území ich krajiny.



Washington – Americký prezident Joe Biden plne podporuje členstvo Švédska v NATO. Podľa vlastných slov "s napätím očakáva" ratifikáciu vstupu tejto krajiny, ktorej bránia námietky Turecka a Maďarska.



Washington – Vedcom z University of Massatchusets Amhearst sa podarilo objaviť spôsob výroby elektriny z vlhkého vzduchu. Priblížili sa tak k naplneniu sna Nikolu Teslu o jej získavaní zo vzduchu.



Londýn - Zápas 1. kola ženskej wimbledonskej dvojhry medzi slovenskou tenistkou Annou Karolínou Schmiedlovou a švajčiarskou kvalifikantkou Viktorijou Golubicovou včera prerušili za stavu 3:6 pre tmu. Dohrajú ho dnes.



Belehrad - Slovenský reprezentant v plávaní Samuel Košťál získal na MEJ v Belehrade bronzovú medailu na 200 m motýlik.

Na archívnej snímke Samuel Košťál.
Foto: TASR/SOŠV - Jakup Sukup