Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. júla 2023 - 5.45 h.





Bratislava - Z celkovej alokácie 14,5 miliardy eur je k 30. júnu vyčerpaných zo starých eurofondov (na obdobie rokov 2014 až 2020) celkovo 10,67 miliardy. Ostáva ešte vyčerpať 3,83 miliardy eur. Uviedla po rokovaní vlády podpredsedníčka vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.

- Pre Slovensko budú na nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse 11. a 12. júla najdôležitejšími témami posilňovanie schopnosti Aliancie reagovať na prípadný ozbrojený útok voči niektorému z jej členov, ustanovenie dvoch percent HDP na obranu ako minima a vzťah Ukrajiny a NATO. Uviedol to minister obrany Martin Sklenár.

Na archívnej snímke minister obrany SR Martin Sklenár.
Foto: TASR - Pavol Zachar


- Ministerstvo obrany už poslalo vláde USA žiadosť na spracovanie konkrétnej cenovej ponuky na bojové vrtuľníky Viper a ich vybavenie, výcvik a logistické zabezpečenie. Slovensko by za techniku malo zaplatiť približne 340 miliónov dolárov, pričom ich hodnota je vyše jednej miliardy eur.

- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny predĺži projekt financovania aktivačných prác do 31. marca 2024. Pôvodne boli financie vyčlenené do konca októbra.

- Ministerstvo životného prostredia podpísalo dodatok k zmluve o sanácii vrakunskej skládky v Bratislave. Na sanáciu je potrebných okolo 40 miliónov eur.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a uznávaní odborných kvalifikácií. Novela reaguje na žalobu Európskej komisie proti Slovensku z 20. decembra 2022.

- Na výjazdy k pacientom v ohrození života bude po novom chodiť aj špeciálne vybavené osobné auto s lekárom. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú podpísala prezidentka Čaputová.

- Ministerstvo financií bude musieť vykonať analýzu cenového vývoja na trhu so základnými potravinami a v prípade potreby navrhnúť vláde dočasné opatrenia. Vyplýva to z novely zákona o cenách, ktorú podpísala prezidentka Čaputová.

- Štát od augusta odpustí potravinárom a niektorým poľnohospodárom poistné odvody za ich pracovníkov za polročné obdobie od augusta do januára. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Čaputová.



Bratislava - Na Slovensku je veľká tolerancia násilia. Upozornila na to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom, ministerkou spravodlivosti Janou Dubovcovou a prvým viceprezidentom Policajného zboru Brankom Kiššom. Diskutovali spolu o opatreniach na posilnenie ochrany žien pred násilím v súvislosti s úkladnou vraždou v Dubnici nad Váhom.



Bratislava - Polícia začala v súvislosti s májovým zjazdom Komunistickej strany Slovenska v Banskej Bystrici trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.



Kyjev - Rusko je na pokraji občianskej vojny, vyhlásil riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov.



Praha - Český prezident Petr Pavel privítal včera večer na Pražskom hrade prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

- Český prezident Petr Pavel nevidí iné riešenie vojny na Ukrajine než ukrajinský úspech. Ak by totiž uspelo Rusko, výrazne by to otriaslo aj západnou spoločnosťou.

Český prezident Petr Pavel (vpravo) sa rozpráva s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia na Pražskom hrade v Prahe 6. júla 2023.
Foto: TASR/AP


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pricestuje do Istanbulu, kde sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Diskutovať budú o predĺžení čiernomorskej obilnej dohody a o nachádzajúcom summite NATO v litovskej metropole Vilnius.



Brusel – Európska únia podporí zvýšenie výroby delostreleckej munície a rakiet v prospech členských štátov a Ukrajiny. Dohodli sa na tom zástupcovia členských krajín Únie s Európskym parlamentom.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Kyjev - Ukrajina uviedla, že napätie okolo Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne sa postupne znižuje.



Brusel - Lídri Turecka a Švédska sa stretnú v pondelok, krátko pred začiatkom summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse, aby sa pokúsili dohodnúť na schválení vstupu Švédska do NATO, ktorý Ankara naďalej blokuje.



Belehrad - Slovenská plavkyňa Alexandra Hrnčárová obsadila vo finále na 50 m v. sp. na MEJ v Belehrade štvrté miesto.