Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR schválili zvýšenie platov lekárov. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.
Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal. Na snímke elektronická tabuľa o schválení vládneho zákona o platoch lekárov počas hlasovania na 78. schôdzi NR SR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpíše pravdepodobne dnes legislatívu, ktorá má priniesť vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov.
Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vláda a lekárski odborári podpísali včera na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku.



Bratislava - Plénum parlamentu odmietlo návrh súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky za rok 2021 z dielne ministerstva financií.



Bratislava - Národná rada SR včera začala rokovať o návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok.
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) počas 78. schôdze NRSR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Nevyužité kapitálové výdavky ministerstva obrany z minulých rokov sa použijú na účely nákupu pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel. Zmenu použitia sumy vo výške 22.875.960 eur odsúhlasila vláda.



Lešť – Prvé multifunkčné kontajnerové domy dostali do užívania spojeneckí vojaci NATO v centre výcviku v Lešti. Odovzdali im ich minister obrany Jaroslav Naď spoločne s českou ministerkou obrany Janou Černochovou.



Bratislava - Minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Prípadné zmeny tohto ustanovenia budú predmetom odborných diskusií.



Bratislava – Z Bratislavy do Košíc sa cestujúci InterCity vlakom prepravia od dnes najrýchlejšie v histórii. IC vlaky budú mať menej zastávok a tento úsek zvládnu za 4 hodiny a 31 minút.



Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila slovenský program finančnej pomoci na podporu spoločností, ktoré čelia rastúcim cenám energie v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine, v hodnote 600 miliónov eur.



Moskva - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, jednomyseľne schvália návrh zákona o zákaze "LGBTQ propagandy" v Rusku. Zákon musí pred nadobudnutím účinnosti ešte podpísať prezident Vladimir Putin.



Bagdad - Vodca Islamského štátu, Iračan abú Hasan al-Hášimí al-Kuraší zahynul "v boji s nepriateľmi Alaha", oznámil to hovorca tejto militantnej skupiny. Vodcu militantnej skupiny Islamský štát zabili ešte v októbri povstalci v južnej Sýrii, oznámila americká armáda.



Londýn - Britský kráľ Karol III. otvoril v Londýne prijímacie centrum pre ukrajinských utečencov, ktoré si následne prezrel spoločne s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou.



Bukurešť - Členské krajiny NATO prisľúbili susedom Ruska, že im pomôžu udržať si svoju nezávislosť. Moldavsko aj Gruzínsko – majú na svojom území odštiepenecké regióny okupované ruskými vojakmi. V Bosne je dlhodobo politicky nestabilná situácia, pričom túto krajinu sužujú etnické spory, ale aj zasahovanie zo strany Ruska.
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovorí počas tlačovej konferencie po úvodnom dni dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Bukurešti v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR/AP



Brusel - Európska komisia oznámila, že zachová svoj pôvodný návrh z 18. septembra na pozastavenie 65 percent záväzkov, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu Európskej únie vyčlenených pre Maďarsko.



Brusel - Európska únia údajne varovala amerického podnikateľa a miliardára Elona Muska, že Twitter zakáže, ak nebude dodržiavať prísne pravidlá o moderovaní obsahu. Musk musí dodržiavať zoznam pravidiel, ktoré sú stanovené v novom zákone o digitálnych službách.



Levice - Basketbalisti Patriotov Levice uspeli v záverečnom vystúpení C-skupiny Európskeho pohára FIBA, v československom súboji zvíťazili nad Opavou 94:80 a zabezpečili si postup do druhej fázy.



Komárno - Basketbalisti BC Komárno si už v predstihu zabezpečili postup z C-skupiny do štvrťfinále Alpsko-jadranského pohára, vo svojom štvrtom vystúpení zaznamenali štvrté víťazstvo, keď doma zdolali rakúsky Kapfenberg Bulls 67:65.



Kontiolahti - Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková obsadila ôsme miesto v úvodných pretekoch novej sezóny Svetového pohára.