Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava/GlasgowSlovenská prezidentka Zuzana Čaputová včera vystúpila na klimatickej konferencii OSN v Glasgowe, ktorú označila za rozhodujúcu pre budúcnosť planéty. Skonštatovala, že tie najambicióznejšie a zároveň veľmi potrebné klimatické ciele sa pravdepodobne nepodarí dosiahnuť. Jedným z dôvodov je podľa nej aj fakt, že lídri krajín, ktoré sú najväčšími znečisťovateľmi, do Glasgowa neprišli a opatrenia, ktoré podporujú, nie sú dostatočné.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na klimatický summit COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Banská Bystrica - Predseda Národnej rady Boris Kollár považuje návrh novej súdnej mapy, ktorý počíta so zrušením Krajského súdu v Banskej Bystrici, za „nepripravený, veľmi zlý a nezmyselný“. Zdôraznil, že hnutie Sme rodina návrh nepodporí. Takisto nesúhlasí so zrušením nemocnice v Revúcej v súvislosti s pripravovanou stratifikáciou siete nemocníc.


Bratislava - V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorou sa mení aj zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Legislatívne zmeny včera odsúhlasili poslanci Národnej rady SR.


Bratislava – Poslanci dnes budú rokovať o návrhu opozície na odvolanie Milana Krajniaka z funkcie ministra práce. Dôvodom podania návrhu sú milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám.


Bratislava - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vymenoval 52 doterajších právnych čakateľov prokuratúry do funkcie prokurátora. Tí budú pôsobiť na okresných prokuratúrach v rámci celej krajiny.


Bratislava - Pri vstupe do Českej republiky potrebujú nezaočkovaní cestujúci proti ochoreniu COVID-19, negatívny výsledok RT-PCR testu a doklad o vyplnení príjazdového formuláru. Po príchode do Nemecka musia nezaočkovaní cestujúci nastúpiť do desaťdňovej karantény.


Bratislava - Od dnes do piatka bude na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovať súd s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra K. Obžalobe čelí 17 ľudí.

Ilustračné foto.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Bratislava - Sociálna poisťovňa (SP) začala vyplácať 13. dôchodky. Včera ich dostali prví dôchodcovia. 13. dôchodok dostane približne 1.418.000 dôchodcov.


Bratislava - Po 13 rokoch obnovili pravidelnú leteckú linku z Kodane do Bratislavy. Do svojho letového poriadku si ju od 1. novembra pridala spoločnosť Ryanair.


Kábul - Afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát sa prihlásila k útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule, ktorý si včera vyžiadal najmenej 19 mŕtvych a približne 50 zranených. Útok spustil samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil pred vstupom do nemocnice, do ktorej potom vtrhla skupina ozbrojencov.


Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyzval Európsku komisiu, aby Maďarsku uhradila náklady vynaložené na opatrenia súvisiace s ochranou vonkajších hraníc Únie.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Colný úrad v Trnave

Viedeň - Rakúska armáda oznámila, že sa jej podarilo vycvičiť dvoch psov tak, aby dokázali zistiť u ľudí prítomnosť nového koronavírusu. Psov vycvičených na rozpoznávanie covidu využívajú už od vlaňajšieho roka na letiskách vo Fínsku a Čile.


Sarajevo/New York - Bosna je vystavená bezprostrednému nebezpečenstvu rozpadu a existuje tam veľmi reálna hrozba návratu ozbrojeného konfliktu. V hodnotiacej správe, ku ktorej získali prístup niektoré médiá, to uviedol vysoký predstaviteľ OSN v Bosne a Hercegovine Christian Schmidt. Ak srbskí separatisti splnia svoj sľub a obnovia vlastnú armádu, rozdelia tým ozbrojené sily na dve časti. V takom prípade bude nutné poslať do krajiny viac príslušníkov zahraničných mierových síl.

Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová v zápase (C-skupiny finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej proti Američanke Shelby Rogersovej v Prahe 2. novembra 2021.
Foto: FOTO TASR/AP

Praha - Slovenské tenistky vyhrali vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Prahe nad USA 2:1 a zostali v hre o postup do semifinále. O víťazovi skupiny a postupujúcom medzi elitné kvarteto definitívne rozhodne dnešný záverečný duel v skupine medzi USA a Španielskom.


Atény - Volejbalistky VKP Bratislava sa s Challenge Cupom rozlúčili v 1. kole. Vo včerajšej odvete podľahli na palubovke gréckeho klubu ASP Thetis Atény 0:3, rovnakým pomerom prehrali aj v domácom úvodnom stretnutí.