Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Milan Krajniak zostáva v kresle ministra práce. Opozícii tak nevyšiel pokus o jeho odvolanie z funkcie, poslanci parlamentu ho podržali.


Trenčín – V súvislosti s desaťpercentným znižovaním počtu zamestnancov vo verejnej službe zrušia Ozbrojené sily SR približne 700 tabuľkových miest. Pôjde o civilných zamestnancov, ľudí v dôchodkovom veku a poberateľov výsluhového dôchodku.


Banská Bystrica - Bývalého pPortál TERAZ.skolicajného prezidenta Tibora G., ktorý bol takmer rok vo väzbe, prepustili včera na slobodu. Väzba sa končí aj exšéfovi Národnej kriminálnej agentúry Petrovi H., niekdajšiemu riaditeľovi protikorupčnej jednotky Róbertovi K. aj ďalším bývalým policajným funkcionárom Mariánovi Z. a Milanovi M.


Bratislava Generálny prokurátor Maroš Žilinka včera na sociálnej sieti uviedol, že paragraf 363 Trestného poriadku použije vždy, keď na to budú splnené zákonné podmienky. Bola to reakcia na vyjadrenie ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej, ktorá povedala, že generálny prokurátor by nemal v takej miere využívať ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku.


Žilina Na sídlisku Hájik v Žiline horel včera pred obedom bytový dom. Býva v ňom 24 ľudí. Obyvateľov evakuovali do bezpečia, mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu.


Bratislava - Mesto Bratislava podpísalo zmluvu za 74,58 milióna eur bez DPH na predĺženie električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor. Väčšina finančných nákladov bude hradená z eurofondov. Električka by po novej trati mohla premávať do konca roka 2023.


Bratislava Študenti Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ohlásili na 10. novembra protestný pochod za slobodné vysoké školy. Zároveň spustili protestnú akciu s cieľom stiahnuť súčasné znenie pripravovanej novely zákona o vysokých školách z legislatívneho procesu.


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin si včera pripomenul štátny sviatok Deň národnej jednoty cestou na Krym, pričom vyhlásil, že tento región bude navždy súčasťou Ruska. Krym súčasne označil za "symbol historickej pravdy a občianskeho zmierenia".


New York - Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne odhlasovala predĺženie mandátu vojenskej misie Európskej únie v Bosne a Hercegovine o jeden rok, a to aj napriek nesúhlasu Ruska s existenciou postu vysokého predstaviteľa OSN v tejto balkánskej krajine.


Moskva/Berlín - Dodávky ruského plynu cez plynovod Jamal do Nemecka sa včera obnovili. To spôsobilo pokles cien plynu v Európe. Dodávky cez plynovod, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko do Nemecka, prestali prúdiť smerom na západ v sobotu 30. októbra ráno.


Praha - Český prezident Miloš Zeman bol preložený na štandardné lôžko Rehabilitačného oddelenia pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice.


Praha Kandidát na predsedu novej českej vlády Petr Fiala (ODS) informoval, že v sobotu sa spojí s prezidentom Milošom Zemanom a oznámi mu výsledky povolebných rokovaní koalícií Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN o vytvorení novej vlády.


Kodaň - Svetová zdravotnícka organizácia vyjadrila "veľké obavy" v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom v Európe. Varovala, že do začiatku budúceho roka by v tomto regióne mohlo dôjsť k ďalšiemu pol miliónu úmrtí na ochorenie COVID-19.


Londýn - Británia sa stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila perorálne antivirotikum molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck, určené na liečbu nového typu koronavírusu.


Druskininkai - Litva postavila na svojich hraniciach s Bieloruskom prvé úseky oceľového plota, ktorým chce zabrániť migrantom v ilegálnom vstupe na svoje územie.


Bratislava - Prekážkárka Emma Zapletalová sa stala víťazkou ankety Atlét roka 2021. Druhé miesto obsadil šprintér Ján Volko, tretí skončil chodec Matej Tóth, ktorého krátko po skončení úspešnej kariéry uviedli do Siene slávy.


Trenčín - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík oficiálne ukončil kariéru. Urobil tak vo veku 39 rokov, no od sezóny 2017/18 už nehral.


Gibraltár - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v F-skupine Európskej konferenčnej ligy na ihrisku gibraltárskeho klubu Lincoln Red Imps 4:1. Po štyroch zápasoch majú na konte sedem bodov.