Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Stranou Smer-SD navrhnuté referendové otázky sa vzájomne podmieňujú, čo zákon neumožňuje. Včera popoludní to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.


Bratislava - Epidemická situácia na Slovensku je vážna, povedal predseda vlády Eduard Heger, ktorý je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne. "Musíme ju zvládnuť a my ju aj zvládneme," ubezpečil po rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala sprísnením a aktualizovaním pandemických pravidiel.


Bratislava - Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním na ochorenie COVID-19, potvrdením o prekonaní choroby alebo negatívnym výsledkom testu. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Návrh zákona schválila vláda.


BratislavaTestovanie zamestnancov pre vstup na pracovisko štát nenechá len na zamestnávateľoch. Ubezpečil o tom po rokovaní vlády premiér Eduard Heger.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - O vládnom návrhu týkajúcom sa pandemických opatrení budú poslanci Národnej rady SR rokovať už dnes od 9.00 h. Parlament by sa mal návrhom zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní.


Bratislava - V prípade nadobudnutia účinnosti legislatívnych zmien, týkajúcich sa pandemických opatrení, sa bude meniť COVID automat a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktoré by mali priniesť v čiernych okresoch aj možnosť vstupu zaočkovaných do reštaurácií či hotelov.


Bratislava - Krátkodobé prognózy hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3000 pacientov, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie. Vyhlásil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ak tento rast nezastavíme, prekročíme maximá z druhej vlny pandémie. To podľa ministra bude viesť k výraznému obmedzeniu až zastaveniu bielej medicíny a k sekundárnym stratám na životoch z nevykonávania zdravotnej starostlivosti. Pri prekročení maxima z druhej vlny sa bude v SR hovoriť o humanitárnej kríze či katastrofe.


Bratislava - Na ochorenie COVID-19 zomiera na Slovensku aktuálne týždenne 200 ľudí. Lokálne maximá podľa ministra hlásia v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji, pričom viaceré nemocnice už prekonali kapacity v porovnaní s druhou vlnou pandémie.


Praha - Vo veku 69 rokov zomrel spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav "Meky" Žbirka.


Bratislava - V Bratislave vyšli včera popoludní do ulíc vysokoškolskí študenti. Protestným pochodom za slobodné vysoké školy požadujú stiahnutie návrhu reformy o vysokých školách z legislatívneho procesu a vyzývajú na dialóg.



Bratislava - Rakúsko sprísnilo protipandemické opatrenia v krajine a tiež podmienky vstupu. Na výnimku z povinnej karantény po vstupe do krajiny už nestačí negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, ale cestujúci sa musia po novom preukázať potvrdením o zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia.


Varšava - V súvislosti s bezprecedentnou migračnou krízou na poľsko-bieloruských hraniciach obvinil poľský premiér Mateusz Morawiecki Bielorusko z páchania "štátneho terorizmu". Predseda Európskej rady Charles Michel avizoval možné uvalenie "ďalších sankcií" voči Minsku.


New York - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa bude dnes mimoriadne zaoberať krízou na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom.


Londýn - Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej pravidelnej správe uviedla, že Európa je jediný región na svete, kde sa počet nových prípadov, ako aj úmrtí v súvislosti s koronavírusom zvyšuje.


Brusel - Brusel tlačí na spustenie jednotiek rýchlej reakcie EÚ so silou 5000 príslušníkov do roku 2025, keďže európsky blok sa snaží posilniť svoju obrannú kapacitu.


Bratislava - Slovenským basketbalovým klubom sa v Alpsko-jadranskom pohári včera nedarilo. Levice prehrali v Pardubiciach, Prievidza neuspela v Ústí nad Labem a Inter Bratislava podľahol Děčínu.


Bratislava - Slovenský tenista Lukáš Lacko sa prebojoval do 2. kola dvojhry na Peugeot Slovak Open. Trojnásobný víťaz bratislavského challengru zdolal v úvodnom kole svojho krajana Miloša Karola.