Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Na Slovensku je hra na záujem o referendum. Je nezodpovedné burcovať ľudí a rozvíjať vášne pre to, aby mohla opozícia útočiť na prezidentský úrad, o ktorý jej do budúcna ide. Takto číta aktivity opozície vo veci referenda prezidentka SR Zuzana Čaputová. Uviedla to v diskusnej relácii rádia Expres.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR dnes definitívne rozhodnú o vládnom návrhu na novelizáciu zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie. Včera novelizáciu posunuli do druhého čítania.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR neschválili zákon na pomoc tehotným ženám. Nová legislatíva mala okrem iného priniesť predĺženie lehoty na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu.


Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila v kauze Mýtnik Jozefa B. mladšieho, syna už obvineného Jozefa B. Jozef B. mladší je obvinený z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR, ktoré poskytlo TASR.

Na archívnej snímke policajné hliadky privádzajú obvinených na Špecializovaný trestný súd 7. augusta 2021 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Konzílium odborníkov nevylučuje prípadné sprísnenie opatrení. Za kľúčové považuje obmedziť vstup osôb, ktoré nie sú očkované a ani ochorenie neprekonali, na všetky miesta, kde sa združuje väčšie množstvo ľudí. "Aby sme motivovali k očkovaniu, je do budúcnosti dôležité, aby si zamestnanci hradili testy sami,“ uviedli.


Brusel - Najnovšia makroekonomická prognóza pre Slovensko, ktorú včera zverejnila Európska komisia, naznačila, že slovenská ekonomika sa zotavuje z recesie v roku 2020 a v najbližších troch rokoch Slováci môžu očakávať stabilný ekonomický vývoj s klesajúcimi rozpočtovými deficitmi.


Banská Bystrica – V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis sa Stromom roka stal buk lesný zo Starého Smokovca, prezývaný aj ako tatranský dáždnik či strom zaľúbencov. Na jar bude Slovensko reprezentovať v súťaži Európsky strom roka.


Praha - Menšinový vládny kabinet českého premiéra Andreja Babiša, tvorený hnutím ANO a ČSSD, schválil včera svoju demisiu.

Český premiér a líder kandidátky hnutia ANO Andrej Babiš, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Viedeň - Rakúska vláda oznámila, že podniká kroky smerom k zavedeniu lockdownu pre osoby, ktoré nie sú zaočkované proti ochoreniu COVID-19.


Praha - Česká vláda uvažuje nad zavedením tzv. rakúskeho modelu proticovidových opatrení, v rámci ktorého by mali prístup do reštaurácií, štadiónov a na iné verejné miesta iba zaočkovaní a tí, ktorí covid prekonali.


Vatikán - Pápež František opäť vyzval Európu, aby privítala migrantov a prejavila s nimi solidaritu. Vyzval starý kontinent, aby "oživil svoj záväzok k solidarite".


Haag - Európska lieková agentúra odporučila autorizáciu prípravkov Ronapreve a Regkirona na liečbu COVID-19. Sú to prvé lieky obsahujúce monoklonálne protilátky, ktoré získali od CHMP kladné stanovisko pre liečbu COVID-19.


Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko avizoval razantnú odpoveď svojej krajiny na akékoľvek sankcie uvalené v reakcii na migračnú krízu na bielorusko-poľských hraniciach, ktoré sú zároveň časťou východnej hranice Európskej únie. Naznačil pritom, že Minsk by mohol zastaviť tranzit plynu z Ruska do EÚ cez plynovod Jamal-Európa.


Minsk/Varšava - Poľsko za žiadnych okolností nevpustí migrantov z poľsko-bieloruských hraníc na svoje územie. Povedal to hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.


Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu odobrili novú legislatívu, ktorá s cieľom obmedziť daňové úniky prinúti nadnárodné spoločnosti verejne informovať o daniach zaplatených v každom členskom štáte EÚ.


Krefeld - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v úvodnom zápase Nemeckého poháraKrefelde nad Švajčiarskom vysoko 7:1. Hrdinom duelu bol Dávid Gríger, ktorý strelil hetrik.

v
Na snímke slovenský hokejista Dávid Gríger sa teší po strelení gólu na 2:1 počas prípravného zápasu Slovensko - Švajčiarsko na Nemeckom pohári v Krefelde vo štvrtok 11. novembra 2021
Foto: TASR/SZĽH - Andrej Galica


Bratislava - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do štvrťfinále dvojhry na challengri Peugeot Slovak Open v Bratislave. Trojnásobný víťaz Slovak Open Lukáš Lacko nestačil v 2. kole na Maďara Zsombora Pirosa, podľahol mu v dvoch setoch 4:6 a 2:6.


Piešťany - Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom úvodnom vystúpení v kvalifikácii ME 2023 v Piešťanoch s Talianskom 66:69.


Trnava - Slovenská futbalová reprezentácia remizovala vo včerajšom domácom zápase H-skupiny kvalifikácie MS 2022 so Slovinskom 2:2. V priamom súboji o tretie miesto v tabuľke ho uhájila o skóre.