Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. novembra 2021 - 5.45 h.

BratislavaMinisterstvo financií SR včera predstavilo prvú časť daňovo-odvodovej reformy s názvom Daňová revolúcia. Minister financií Igor Matovič prezentoval zmeny v politikách podpory rodiny, ktorých cieľom je eliminovať dopady chudoby na rozvoj talentov detí. Ďalšie časti reformy predstaví ministerstvo dnes a zajtra. Tie budú zamerané na zmeny v oblasti zdaňovania práce a firiem.

Bratislava - Štát sa chystá podporiť rodiny s deťmi vo väčšej miere než doteraz. Informoval o tom minister financií Igor Matovič. Navrhuje zvýšiť prídavky na dieťa z 25,50 eura mesačne na 30 eur do veku 18 rokov a na 50 eur mesačne od 18 rokov až po dokončenie denného vysokoškolského štúdia. Ďalšou zmenou by malo byť zvýšenie príspevku na krúžky a doučovanie z 12 eur na dieťa na 70 eur. Zvýšiť chce aj daňový bonus z 23 až 46 eur na 70 eur pre všetkých na dieťa do 18 rokov. Zvýšiť sa má aj rekreačný bonus zo šiestich na 30 eur. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy dajú 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

BratislavaJe možné, že platnosť COVID pasu bude skrátená z jedného roka na deväť mesiacov. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to pripustil minister hospodárstva Richard Sulík.

Bratislava: Vo veku 77 rokov včera zomrel publicista, novinár a spisovateľ Eugen Gindl. Ako dlhoročný ochranca prírody v 80. rokoch 20. storočia sa podieľal na vzniku známeho dokumentu Bratislava/nahlas. Patril k zakladateľom občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu v Novembri ´89.

Bratislava - V Bratislavskom kraji začína od dnes zabezpečovať regionálnu dopravu nový dopravca - spoločnosť Arriva. Cestujúci musia preto rátať s výraznými výpadkami spojov, na sociálnej sieti o tom informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. V najhoršom scenári pôjde o výpadok až 30 percent spojov, uviedol. Spoločnosť Arriva informovala, že obmedzenie sa bude týkať približne 50 spojov, ktoré sa dotknú najmä okolia Pezinka a Senca.

Bratislava Včera večer zasahovali hasiči pri požiari medzinárodného EC vlaku na stanici v Malackách. Vlaku horeli brzdy. Všetci cestujúci boli z vlaku evakuovaní, na mieste nedošlo k žiadnym zraneniam.

Bratislava - Sebestačnosť SR v produkcii hydinového mäsa dosiahla vlani menej ako 48 %. Na jedného obyvateľa sme vyprodukovali 13,41 kilogramu hydinového mäsa, čo nás aj naďalej zaraďuje na posledné priečky v rámci EÚ. Spotreba hydinového mäsa v SR za rok 2020 bola na jedného obyvateľa 28,1 kg.

Viedeň - Obyvatelia Rakúska, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo za posledných 180 dní neprekonali ochorenie COVID-19, musia byť od dnes v lockdowne. Obmedzenie vychádzania po 22.00 h, ktoré by sa týkalo aj očkovaných proti novému koronavírusu, by mohlo byť ďalším zo série opatrení, ktorými chce rakúska vláda bojovať proti štvrtej vlne pandémie.

Berlín - Nemecko v súvislosti s prudkým nárastom prípadov nákazy koronavírusom zvažuje opätovné zavedenie povinnej práce z domu.

Glasgow V Glasgowe sa v sobotu skončil Klimatický summit OSN prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Pod tlakom Číny a Indie sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od využívania energie z neho vyrobenej. Generálny tajomník OSN António Guterres považuje dosiahnuté dohody za nedostatočné.

Ta' Qali - Slovenskí futbalisti sa rozlúčili s kvalifikáciou MS 2022 vysokým víťazstvom 6:0 nad Maltou. V tabuľke H-skupiny skončili na treťom mieste o skóre pred Slovinskom s výslednou bilanciou 3 víťazstvá, 5 remíz a 2 prehry.

Krefeld - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v záverečnom zápase Nemeckého pohára s domácim výberom 1:4 a obsadili druhé miesto. Z triumfu na podujatí sa tešili Nemci, tretia priečka patrí Švajčiarsku.

Fribourg - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia získala v H-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023 prvé víťazstvo, nad Švajčiarskom triumfovala 65:50.