Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu položila veniec k pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne. Poďakovala sa aktérom Nežnej revolúcie, ako aj "neviditeľným" hrdinom, ktorí stáli na námestiach a prispeli k tomu, aby nastala pozitívna zmena.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas položenia venca k pamätníku Brána slobody na Devíne v Deň boja za slobodu a demokraciu, 17. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Sloboda sama osebe nestačí, pokiaľ nie je ukotvená v hodnotách potrebných pre fungovanie demokratickej spoločnosti. Skonštatoval to premiér Eduard Heger v príhovore pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie. Upozornil pritom na negatívne dôsledky nárastu extrémizmu a vyzval k jednote a utlmeniu vášní aj pri súčasnej situácii súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger počas položenia venca k pamätníku Brána slobody na Devíne pri príležitostí Dňa boja za slobodu a demokraciu, 17. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava – V Bratislave sa včera na viacerých miestach konali protesty, na ktorých sa zúčastňovali stovky ľudí. Podvečer sa vydal protestujúci dav k Úradu vlády, kde vyzývali vládu k demisii. Protestujúci pred Úradom vlády použili pyrotechniku, pri explózii sa zranili dvaja policajti. Polícia počas protestov obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb.
Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislava - Pri príležitosti 10. výročia vzniku hnutia OĽANO sa konal jeho snem. Zakladateľ hnutia a líder Igor Matovič v príhovore vyzval na odvahu aj pokoru. Venoval sa aj osobe šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý si podľa neho chce ukradnúť hodnoty 17. novembra.
Na snímke zľava predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová a bývalý poslanec NR SR Martin Fecko počas snemu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) pri príležitosti 10. výročia vzniku hnutia, 17. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Predseda Smeru-SD Robert Fico na včerajšom sneme strany predstavil víziu do budúcna. Vyhlásil, že Smer-SD by si mal klásť najvyššie ciele, teda urobiť maximum pre víťazstvo v parlamentných voľbách.
Na snímke zľava podpredsedovia strany Smer – SD Erik Kaliňák, Richard Takáč, Juraj Blanár, členka strany Kvetoslava Hejbalová, predseda stran SMER – SD Robert Fico, členka predsednístva strany Jana Vaľová a podpredseda SMER – SD Ladislav Kamenický počas pracovného snemu strany Smer – SD v Bratislave 17. novembra 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzvala pri príležitosti 17. novembra prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zorganizovala okrúhly stôl predstaviteľov parlamentných politických strán k zmene Ústavy SR, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách.


Bratislava - Už po štrnásty raz sa slávnostne odovzdávali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Prvou laureátkou sa stala nezávislá poslankyňa obce Varín Lenka Ticháková, ktorá sa dlhodobo snaží, aby obec našla nový názov pre ulicu Dr. Jozefa Tisa. Druhou ocenenou sa stala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Tretie ocenenie za dlhodobý prínos získala psychologička Soňa Holúbková, ktorá sa tridsať rokov venuje ľuďom s postihnutím.


Bratislava- Pre neustále sa zhoršujúcu pandemickú situáciu navrhlo konzílium odborníkov sériu opatrení. Navrhujú prácu v režime OTP, hromadné podujatia chcú obmedziť len pre zaočkovaných a do neesenciálnych obchodov a nákupných centier navrhujú umožniť vstup len očkovaným či po prekonaní ochorenia COVID-19. Dnes má tieto opatrenia schváliť vláda.


Praha - Covidová situácia v Českej republike je podľa premiéra Andreja Babiša kritická. Od pondelka 22. novembra bude preto bezinfekčnosť možné preukázať len očkovaním alebo potvrdením o prekonaní choroby, testy sa už nebudú uznávať. Zavedie sa tzv. bavorský model.


ViedeňRakúsko vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Od budúceho pondelka nebude cestujúcim - s výnimkou pendlerov - postačovať antigénový test ani test na protilátky, uznávaný bude len negatívny PCR test.


Brusel - Belgický Poradný výbor pre ochorenie COVID-19 rozhodol o sprísnení protipandemických opatrení s platnosťou od 20. novembra. Vláda však neplánuje nový lockdown. Nové opatrenia by mali platiť do 28. januára 2022.


Berlín/Moskva - Európske ceny zemného plynu pokračovali v raste aj včera. Trh tak reagoval na rozhodnutie nemeckého energetického úradu pozastaviť certifikáciu plynovodu Severný prúd 2, pričom zdroje z nemeckej vlády naznačili, že plynovod sa možno do prevádzky nedostane skôr ako v marci budúceho roka.


Moskva - Slovenský hokejista Michal Čajkovský si v stredu v KHL pripísal na konto asistenciu. Jeho tím Sibir Novosibirsk však prehral na ľade Traktora Čeľabinsk 2:3 po nájazdovom rozstrele. Peter Cehlárik prispel asistenciou k víťazstvu Avangardu Omsk na ľade Červenej Hviezdy Kchun-lun 4:1.


Praha - Slovenský hokejový obranca Pavol Čerešňák prispel v dohrávke 10. kola českej extraligy asistenciou k víťazstvu Plzne na ľade Vítkovíc 3:2.