Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Bratislava 19. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes zúčastní v Prahe na poslednej rozlúčke so zosnulým spevákom Miroslavom Žbirkom.

Bratislava - Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil po rokovaní kabinetu premiér Eduard Heger. Novelizované znenie COVID automatu, ktoré včera schválila vláda bude platiť od pondelka 22. novembra. Výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch. Nezaočkovaní sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať, budú môcť chodiť do tzv. esenciálnych obchodov, ale zakázaný budú mať vstup do nákupných centier či reštaurácií, pričom hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných.

Bratislava - Nemocnice sú pred kolapsom, pľúcne ventilácie majú obsadené na 100 percent. Na sociálnej sieti to včera večer uviedol predseda vlády Eduard Heger. V súvislosti so zmenou COVID automatu, ktorý schválila vláda, poznamenal, že bude len dočasný a podľa vývoja situácie sa opatrenia buď zmiernia, alebo ešte viac sprísnia.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyzval verejnosť na pochopenie, dodržiavanie, ale aj vynucovanie sprísnených protipandemických opatrení.

Bratislava - Ozbrojené sily vyčlenili na boj s pandémiou 400 vojakov po celom Slovensku, informoval minister obrany Jaroslav Naď s tým, že nasadia aj ďalších.

BratislavaÚrad verejného zdravotníctva vydal dve nové vyhlášky pre potreby zosúladenia s novou verziou COVID automatu, ktorú včera schválila vláda SR. Vyhlášky zverejnené vo Vestníku vlády SR budú účinné od pondelka 22. novembra a upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. Z vyhlášok vyplýva, že režim kompletne zaočkovaní sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Ďalšou zmenou je, že prevádzky okrem esenciálnych obchodov sú pre režim OTP a základ v červenej až čiernej farbe zatvorené.

Bratislava - Ak by sa voľby konali v novembri, najväčšiu podporu by získala strana Hlas-SD so ziskom 18,5 percenta. Druhá by bola SaS s 13,6 percenta a tretí Smer-SD s 13 percentami hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV Joj na vzorke 1000 respondentov. Hnutie OĽANO by podporilo 9,7 percenta opýtaných. Progresívne Slovensko by získalo 8,7 percenta hlasov a hnutie Sme rodina 6,8 percenta. Nasleduje Republika so ziskom 5,6 percenta a KDH s 5,4 percenta hlasov.

Bratislava - Krajský prokurátor v Nitre zrušil trestné stíhanie vo veci pytliactva, ktorého sa týkali medializované odposluchy z poľovníckej chaty. Dôvodom bola jeho nezákonnosť.

Bratislava Hodnota nákupov pri platbe v hotovosti sa bude zaokrúhľovať tak, aby sa významne obmedzil obeh jednocentových a dvojcentových mincí. Zabezpečí to novela zákona o cenách, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Arbíl - Lietadlo Boeing 747 spoločnosti Iraqi Airways so 431 irackými migrantmi, ktorí sa v uplynulých dňoch chceli dostať cez hranicu Bieloruska do Poľska, pristálo včera podvečer v meste Arbíl, metropole autonómnej oblasti Kurdistan na severe Iraku. Bieloruské zložky zároveň včera zlikvidovali najväčšie tábory, v ktorých sa tiesnili migranti na hraniciach s Poľskom.

BerlínNemeckí lídri sa včera dohodli na zavedení nových opatrení, ktoré obmedzia mobilitu obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Rozhodli sa tiež zaviesť povinné očkovanie pre všetkých zamestnancov nemocníc a domovov dôchodcov.

Atény - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že od budúceho pondelka budú mať nezaočkovaní bez ohľadu na prípadný negatívny výsledok testu zákaz vstupu do interiérov vrátane reštaurácií, kín, múzeí či posilňovní.

Viedeň
- Bývalý rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz stratil včera poslaneckú imunitu voči vyšetrovaniu z korupcie. Rozhodol o tom jednohlasne rakúsky parlament.

Bratislava - Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava pozastavil predaj vstupeniek na domáci zápas Európskej konferenčnej ligy s PAOK Solún FC. Reagoval tak na zmeny v COVID automate, ktoré včera oznámila Vláda SR a podľa nich môže byť na hromadnom podujatí v červenom okrese prítomných len 200 divákov v režime OP (očkovaní a prekonaní).

Turín - Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom sa neprebojovali do semifinále deblového turnaja majstrov v Turíne.