Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava – Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala legendárnej trénerke krasokorčuľovania Hilde Múdrej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete. Hilda Múdra zomrela vo veku 95 rokov v noci na pondelok. Počas svojej kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach.


Bratislava - Premiér Eduard Heger sa zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov. Podľa premiéra je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský otvorí na vláde otázku zavedenia núdzového stavu v rámci návrhu na sprísnenie opatrení.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že Slovensko má prioritný problém s kapacitou personálu na obsluhovanie umelej pľúcnej ventilácie. Podľa aktuálnych štatistík rezortu potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie aktuálne 259 pacientov.


Bratislava - Opozičný Smer-SD sa včera obrátil na Ústavný súd pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia. Považuje ich za segregačné.

Bratislava - Deti vo veku od dvoch do 12 rokov sa od včera nemôžu zúčastňovať na tréningoch či krúžkoch v prípade, že ochorenie COVID-19 neprekonali alebo sa nemôžu preukázať negatívnym výsledkom testu. Vyplynulo to z odporučenia konzília odborníkov vzhľadom na to, že deti v danej kategórii zväčša nie sú zaočkované a predstavujú epidemiologické riziko. Ministerstvo zdravotníctva SR sa bude zaoberať týmto problémom.


Bratislava – Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby by mali platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 percent. Ako alternatíva voči paušálnym výdajom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 percent. Tieto návrhy v rámci daňovo-odvodovej reformy predstavil minister financií Igor Matovič. Takisto chce zaviesť rekreačný a gastro bonus v hodnote 300 eur. Mal by byť pre každého občana nad 60 rokov, ktorý sa od 1. júla do 12. decembra tohto roka zaočkoval alebo sa zaočkuje. Ďalšou navrhovanou zmenou je 10 % daň z pridanej hodnoty pre sektor reštaurácií. Podmienkou je zavedenie detského menu, teda polovičnej porcie z každého jedla za polovičnú cenu, ďalej eko menu, čo by znamenalo polovičnú porciu za trištvrte ceny. Automaticky ku každému jedlu by mal byť krčah vody grátis. Zmeny majú nastať aj pri tringeltoch. Tie by mali byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške 9 % z celkovej sumy účtu bez DPH.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas brífingu s novinármi na tému: Daňová revolúcia: Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien 22. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Slovenský plán obnovy a odolnosti prináša nielen reformy, ale aj konkrétnu pomoc pre občanov. Jednou z nich je napríklad príspevok na rekonštrukciu 30.000 rodinných domov v celkovej výške 500 miliónov eur, uviedol včera na stredoeurópskej energetickej konferencii v Bratislave premiér Eduard Heger.


Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zvolal na dnes do Budapešti v súvislosti s migračnou situáciou na hraniciach s Bieloruskom mimoriadnu schôdzu premiérov krajín Vyšehradskej štvorky.


Brusel - Ochranné rúška bude potrebné nosiť ešte tri až päť rokov, najmä počas zimných mesiacov. Uviedol to virológ Peter Piot, ktorý je poradcom Európskej komisie pre boj s pandémiou koronavírusu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



Praha - Česká vláda zatiaľ nebude vyhlasovať stav núdze, aj keď koronavírus sa v krajine šíri rekordným tempom. Včera večer to povedal končiaci český premiér Andrej Babiš.


Bratislava - Cyklista Peter Sagan sa na sociálnej sieti ospravedlnil za aprílový incident s políciou. Trojnásobný majster sveta dostal od monackého súdu pokutu 5000 eur za zranenie policajta. Skutok sa stal ešte v apríli počas zákazu vychádzania v súvislosti s opatreniami proti šíreniu ochorenia Covid-19. Sagan porušil zákaz vychádzania, kládol údajne odpor pri zatýkaní a zranil policajta, ktorý ho chcel vziať do väzby. Právnici odôvodnili jeho konanie tým, že sa obával, že ho vezmú do nemocnice a prinútia k nedobrovoľnému očkovaniu.