Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes zúčastní na samite hláv štátov Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová ani po druhý raz nepodpísala zákon o štátnej službe. Právnu normu už raz vrátila Národnej rade SR, plénum však jej veto 23. novembra prelomilo, zákon tak bude platiť napriek jej námietkam. Hlava štátu tvrdila, že novela otvára priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, a teda iba z politických dôvodov.

Bratislava - Bývalí prezidenti SR vyzývajú občanov na očkovanie, ktoré označujú za úspešnú možnosť, ako bojovať s pandémiou. Spoločné stanovisko podpísali bývalí prezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič si nemyslí, že sa zlá epidemiologická situácia do Vianoc zlepší. Lockdown sa preto podľa neho bude predlžovať. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Zároveň hovoril o tom, že počas najbližších dvoch týždňov sa ukáže, či vládna koalícia má alebo nemá zmysel. Ak koalícia nevyužije ústavnú väčšinu na zásadné zmeny, ktorými minister podmieňuje výslednú podobu štátneho rozpočtu, mali by to podľa neho radšej "rozpustiť". Výslednú podobu rozpočtu na rok 2022 Igor Matovič podmienil schválením viacerých zákonov, a to o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a dlhovej brzde.

Bratislava - Oddnes ostanú zatvorené, resp. prejdú na dištančnú výučbu základné umelecké školy, centrá voľného času, jazykové školy i krúžky a mimoškolské aktivity. Oznámil to minister školstva Branislav Gröhling ako jedno z možných opatrení, ktoré má pomôcť udržať školy mimo ohnísk infekcie koronavírusu.

Bratislava O vyšších platoch pre zdravotníkov sa bude diskutovať. Včera to v diskusnej relácii TV Markíza Na telo uviedla vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. O koľko by sa mali zvýšiť, nepovedala.

Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v novembri, vyhral by ich opozičný Hlas-SD so ziskom 19,2 percenta. Nasledovali by Smer-SD (15 percent) a SaS (11,5 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Televíziu Markíza, ktorý sa konal od 16. do 23. novembra na vzorke 1005 respondentov.

Bratislava Oddnes môžu vstúpiť na pracovisko zamestnávateľa iba zamestnanci, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19, sú proti tomuto ochoreniu zaočkovaní alebo sa môžu preukázať negatívnym testom nie starším ako sedem dní od odberu. Vyplýva to z aktuálnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

Bratislava – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča Slovákom cestovať do regiónu južnej Afriky. Dôvodom je novoobjavený variant nového koronavírusu omikron. Úrad verejného zdravotníctva SR vyzýva ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Do včerajšej 18.00 h tak urobilo zhruba 70 ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia uplynulý piatok označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

Londýn
- Existujúce vakcíny by mali chrániť pred vážnym priebehom ochorenia aj v prípade nového variantu koronavírusu omikron. Pre BBC to uviedli experti z oblasti mikrobiológie a imunológie.

Praha - Približne 3000 ľudí protestovalo včera popoludní v Prahe na Letnej proti vládnym pandemickým opatreniam.

PrahaČeský prezident Miloš Zeman vymenoval včera na zámku v Lánoch predsedu ODS Petra Fialu za nového premiéra.

Bern Väčšina Švajčiarov — 62 percent — v jednom z troch včerajších referend podporila upravený protipandemický zákon, ktorý vytvára právny rámec pre zavedenie tzv. covidpasu.

Calais - Nad Lamanšským prielivom bude hliadkovať lietadlo Frontexu, Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž, s cieľom zabrániť prevádzaniu migrantov z Francúzska do Británie.

Killington - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila druhé miesto vo včerajšom slalome Svetového pohára. V americkom Killingtone nestačila iba na domácu hviezdu Mikaelu Shiffrinovú, za ktorou zaostala o 75 stotín sekundy.