Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. novembra 2021 - 5.45 h.


Budapešť/Bratislava - Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Na samite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti to včera povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Taktiež ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti novému koronavírusu.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred), prezident Maďarska János Áder (chrbtom) a prezident Poľska Andrzej Duda (vľavo) počas stretnutia prezidentov členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti v pondelok 29. novembra 2021.
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Bratislava – Včera večer rokovala Koaličná rada. Mala sa zaoberať 500-eurovým bonusom pre seniorov, ktorý navrhuje minister financií Igor Matovič. Hovoriť sa malo aj o plošnom zatváraní škôl, či o novom koronavírusovom variante omikron.


Bratislava- Dôvera Slovákov voči vláde a Národnej rade je nižšia než voči primátorom, starostom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev. Zatiaľ čo vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie a Národnej rade 27 percent obyvateľov, pri lokálnych politikoch je to až 58 percent. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre organizáciu Transparency International Slovensko v druhej polovici novembra.


BratislavaRegionálne úrady verejného zdravotníctva pristúpili pre pandemickú situáciu k plošnému zatváraniu škôl v Rožňave, Vranove nad Topľou, Lučenci, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici a Brezne. V Rožňave a Vranove nad Topľou sa prerušilo vyučovanie od včera, v Lučenci a Dolnom Kubíne k nemu pristúpia dnes, v Banskej Bystrici a Brezne sa nebude učiť od zajtra.


Bratislava- Od zajtra bude po príchode na Slovensko povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili z krajín južnej Afriky (Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe), Izraela, Hongkongu či Seychel. Karanténa platí pre všetkých, bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá je reakciou na nový koronavírusový variant omikron.


Bratislava– Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková informovala o tom, že omikron variant, teda nový variant nového koronavírusu, sa na Slovensku v doposiaľ testovaných vzorkách nepotvrdil.


Bratislava- Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom.


Praha - Povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre vybrané profesie a ľudí starších ako 60 rokov v Českej republike navrhne tamojšie ministerstvo zdravotníctva od 1. marca 2022.


Bratislava- Jadrová energetická spoločnosť Slovenska plánuje v blízkosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach výstavbu fotovoltickej elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 48 megawattov. Investícia za približne 60 miliónov eur by mohla byť dokončená v roku 2025.


New York/Moskva Americko-nemecké konzorcium Pfizer/BioNTech aj vývojári ruskej vakcíny Sputnik V oznámili, že začali pracovať na nových verziách svojich očkovacích látok proti koronavírusu, ktoré by boli účinné aj voči novému variantu omikron. Použili by sa v prípade, že by doterajšie očkovacie látky dostatočne nezaberali.
Ilustarčné foto.
Foto: TASR/AP

Johannesburg - Juhoafrická republika eviduje v rámci súčasnej vlny koronavírusovej nákazy spôsobenej variantom omikron zatiaľ najmä pacientov s miernym priebehom ochorenia. Pacienti mali príznaky podobné chrípke: suchý kašeľ, horúčka, nočné potenie sa a najmä bolesti tela.


Riga - Lotyšský minister obrany Artis Pabriks vyhlásil, že Lotyšsko potrebuje trvalú vojenskú prítomnosť USA, aby takto odradilo Rusko. Chce tiež posilniť svoju obranu americkými raketami Patriot, uviedol to počas návštevy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v tejto pobaltskej krajine.


Bogota - Vojenské a policajné zložky z viac ako 40 krajín z Európy, Severnej, Strednej a Južnej Ameriky pri spoločnej operácii Orión zhabali 145,3 tony kokaínu. Ide o doteraz najväčšie zadržané množstvo tejto drogy.


Uppsala - Slovenské florbalistky vyhrali svoj prvý zápas na MS vo švédskej Uppsale. Včera si v B-skupine poradili s Nemkami 6:0 a v tabuľke obsadili so ziskom dvoch bodov tretiu priečku.


Riga - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia neuspela vo svojom druhom vystúpení A-skupiny kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023, v Lotyšsku prehrala 74:82.