Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Zloženie Súdnej rady SR je kompletné. Prezidentka Zuzana Čaputová včera vymenovala nových členov Súdnej rady SR. Stali sa nimi Lucia Berdisová a Ján Gandžala.

Bratislava - Ministerstvo financií uvoľnilo 90 miliónov eur do zdravotníctva prostredníctvom platby za štátnych poistencov. Ďalšie tri milióny eur dostanú nemocnice na kúpu nových prístrojov či potrebné rekonštrukcie.

Bratislava - Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sa majú posilniť. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné aj bez udania dôvodu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe, ktorú schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Predstavitelia vládnej koalície sa dohodli v súvislosti s 500-eurovými poukazmi pre seniorov pri očkovaní. SaS ich nepodporí, ale ani nezablokuje. K návrhu ešte bude musieť zasadnúť vláda a následne má prísť do parlamentu.

Bratislava Hnutie Sme rodina je ochotné zahlasovať za reformu zdravotníctva v prípade, ak sa do nej zapracujú požiadavky memoranda za lepšie zdravotníctvo. Premiér Eduard Heger víta túto ochotu hnutia Sme rodina. Deklaroval, že súčasťou reformy budú všetky požiadavky vrátane tých aktuálnych z memoranda za lepšie zdravotníctvo, ktoré reálne zlepšia kvalitu zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Bratislava - Od dnes je po príchode na Slovensko povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili z krajín južnej Afriky, Izraela, Hongkongu či Seychel. Karanténa platí pre všetkých, bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19.

Bratislava Od dnes sa končí výhodnejšia dávka pandemickej PN. To znamená, že PN bude na rovnakej úrovni ako pri iných chorobách.

Bratislava - Najvyšší súd Slovenskej republiky prepustil obvineného podnikateľa Jozefa B. z kauzy Mýtnik na slobodu. Súd dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané.

Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska sa pre poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve obrátilo na prezidentku Zuzanu Čaputovú a generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Žiada vrátenie novely do parlamentu a podanie na Ústavný súd. Naopak zriaďovatelia neštátnych škôl vítajú schválenie novely. Tvrdia, že sa konečne urobí poriadok vo financiách, ktoré cez obce dáva štát na vzdelávanie.

Košice V areáli Teplární Košice vypukol včera večer požiar v násypníku vo výške okolo 15 metrov. Násypník je naplnený približne do jednej tretiny škvarou. Hasiči oheň z dôvodu prípadnej chemickej reakcie nemôžu priamo hasiť vodou. V súvislosti s požiarom nedošlo k žiadnym úmrtiam ani poškodeniu zdravia. Nie je ani obmedzené či narušené vykurovanie Košíc.

Brusel - Európska agentúra pre lieky by mohla v prípade potreby schváliť vakcíny proti COVID-19 prispôsobené na nový variant omikron do troch až štyroch mesiacov.

Ľubľana
- Slovinsko včera oznámilo, že už nebude používať vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson proti ochoreniu COVID-19. Stalo sa tak po tom, čo experti potvrdili, že 20-ročná žena zomrela na následky podania vakcíny od tejto spoločnosti.

Viedeň Hlavný výbor rakúskej Národnej rady schválil predĺženie lockdownu v krajine do 11. decembra. Rezort zdravotníctva túto novelu zároveň využil na ohlásené skrátenie platnosti očkovacích certifikátov, a to z 360 na 270 dní. Toto pravidlo vstupuje do platnosti 6. decembra.

Londýn - Pre cestovanie do Británie platia od včera nové obmedzenia. Ľudia zaočkovaní proti koronavírusu musia vyplniť príjazdový formulár a mať objednaný a zaplatený PCR test, ktorý im urobia na druhý deň po ich príchode do krajiny. Do potvrdenia negatívneho výsledku budú musieť zostať v samoizolácii.

Budapešť - Maďarský parlament schválil návrh, podľa ktorého bude vykonané referendum o otázkach ochrany detí. Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike komunity LGBTI.

Washington - Pätnásťročný študent zastrelil včera najmenej troch ľudí a ďalších ôsmich zranil pri útoku na strednej škole v americkom štáte Michigan. Traja mŕtvi sú podľa úradov tiež študentmi, zatiaľ čo medzi zranenými je najmenej jeden vyučujúci. Páchateľ je vo väzbe.

Malmö - Slovenské futbalové reprezentantky nestačili v piatom vystúpení v kvalifikácii MS 2023 v Malmö na domáce Švédky, s favoritkami A-skupiny prehrali 0:3. Zverenky trénera Petra Kopúňa sú v tabuľke so ziskom štyroch bodov na predposlednej 4. priečke.