Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. decembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Aktuálne platný lockdown by mal prehodnocovať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tímom svojich odborníkov zajtra alebo v sobotu. Nové uznesenie by mala vláda schvaľovať v stredu 8. decembra. Premiér Eduard Heger uviedol, že keď bude potrebné prijať nejaké opatrenia, tak zvolá vládu aj skôr.


Bratislava - Hlavný hygienik SR Ján Mikas zdôrazňuje, že školy na Slovensku by mali prejsť na dištančnú formu vzdelávania. Považuje to za veľmi dôležitý nástroj v pandemickej situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a u detí a mladých ľudí zaznamenávame vysokú incidenciu. Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 80 percent žiakov, dištančným spôsobom 20 percent školákov.


Bratislava - V celom Bratislavskom kraji zatvoria od pondelka (6. 12.) pre zlú pandemickú situáciu 2. stupeň základných škôl a stredné školy. Školáci sa budú učiť dištančnou formou. Výnimkou sú len materské školy a 1. stupeň základných škôl. Rozhodol o tom regionálny hygienik.


Košice Zo včerajšieho rozhodnutia Ústavného súdu vyplýva, že časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá oprávňuje Úrad verejného zdravotníctva vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy, je v súlade s Ústavou. Právnu úpravu napadol na Ústavnom súde generálny prokurátor Maroš Žilinka.


Bratislava - Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorú včera schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie návrhu v skrátenom konaní.


Bratislava – Okresné úrady môžu na celom území Slovenska vydať príkaz na vykonanie pracovnej povinnosti podľa požiadaviek určených subjektov hospodárskej mobilizácie. Vyplýva to z nariadenia, ktoré včera schválila vláda. Zároveň zamestnanci týchto organizácií a firiem nemôžu dať výpovede z pracovného pomeru.


Bratislava - Športové kluby majú dostať 4,1 milióna eur na pokrytie výpadku príjmov, vyčleniť ich má Ministerstvo financií SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.



Moskva/Bratislava - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril pripravenosť obnoviť konštruktívnu spoluprácu so Slovenskom, ak o to bude mať slovenská strana záujem. Uviedol to počas ceremónie v Kremli, v rámci ktorej mu odovzdal poverovacie listiny slovenský veľvyslanec Ľubomír Rehák.


Bratislava - Z európskej pobrexitovej rezervy, ktorá má členským štátom pomôcť zmierniť dosahy odchodu Veľkej Británie z EÚ, Slovensko dostane viac ako 36 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý včera schválila vláda.


Brusel - Európska investičná banka oznámila, že poskytne Exportno-importnej banke Slovenskej republiky 30 miliónov eur na urýchlenie obnovy po koronakríze, pričom uvedená suma bude použitá v prospech malých a stredných podnikov a spoločností so strednou kapitalizáciou.


Trnava Dopravca Arriva Trnava zastavil s platnosťou od včera do odvolania autobusové spoje na viacerých linkách v regióne Trnavy, Hlohovca a Piešťan. Ako dôvod uvádza zhoršujúcu sa pandemickú situáciu a na základe toho znižujúci sa počet vodičov autobusov schopných vykonávať prácu.

Bratislava Slovenské domácnosti, ktoré vykurujú plynom, zaplatia od budúceho roka za dodávku plynu mesačne o 19,18 eura viac. Pre domácnosti, ktoré využívajú zemný plyn len na varenie, bude zvýšenie iba na úrovni niekoľkých desiatok centov mesačne. Uviedol to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.


ViedeňVčera sa konali vo všetkých spolkových krajinách Rakúska protestné akcie odporcov protipandemických opatrení, najmä voči plánovanému povinnému očkovaniu.


Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala členské štáty EÚ na diskusiu o povinnom očkovaní, keďže ho príliš mnoho ľudí stále odmieta absolvovať dobrovoľne.


Brusel - Európska komisia predstavila plán investícií vo výške 300 miliárd eur do roku 2027 do infraštruktúry, digitálnych a klimatických projektov na celom svete. Cieľom je posilniť európske dodávateľské reťazce, podporiť obchod Európskej únie a pomôcť v boji proti klimatickým zmenám.


Minsk/Brusel - Veľvyslanci členských krajín Európskej únie sa včera dohodli na balíku sankcií proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v súvislosti s migračnou krízou na hraniciach Bieloruska s členskými krajinami EÚ.


Uppsala - Slovenské florbalistky suverénne postúpili medzi najlepšiu osmičku na MS vo švédskej Uppsale. Vo včerajšom zápase play off o postup do štvrťfinále deklasovali hráčky USA 20:0.