Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Hegera, aby prevzal zodpovednosť a vložil sa do riešenia problémov, ktoré sú príčinou slabého výsledku v boji s pandémiou nového koronavírusu a chaosu pri prijímaní reforiem. Premiér Eduard Heger považuje súčasnú situáciu za natoľko zložitú a vypätú, že odlišné pohľady na riešenia sú jej prirodzeným následkom. Uviedol to v reakcii na slová prezidentky.

BratislavaK poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by sa mohol pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Navrhol to v parlamente minister financií Igor Matovič.

Bratislava - Ešte počas decembra príde na Slovensko prvých 150.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre deti vo veku päť až 11 rokov. Slovensko potvrdilo zatiaľ 274.000 dávok.

Bratislava Senát Okresného súdu Bratislava I oslobodil podnikateľa Mariana K. spod obžaloby v kauze motáky. Podľa súdu skutok nebol trestným činom. Prokurátor žiadal pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

Bratislava Náklady domácností za dodávku elektriny vzrastú v budúcom roku v priemere o tri až štyri eurá mesačne. Oznámil to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Bratislava Slovensko musí na základe rozhodnutia medzinárodnej arbitráže s koncesionárom D4/R7 zaplatiť 38,5 milióna eur. Spor súvisel s tým, že sa Slovenská republika oneskorila s právoplatným vydaním stavebných povolení o deväť mesiacov. Minister dopravy Andrej Doležal uviedol, že hrozili sankcie až 120 miliónov eur.

Bratislava Strana SaS bude trvať na uvoľnení opatrení pre očkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Zároveň považuje tieto dva týždne za chybu v zmysle zatvorených prevádzok naháňajúcich zisk obchodom za hranicami. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík.

Budapešť - Lockdown na Slovensku generuje zisky nákupným centrám v Győri, Budapešti, ale aj v Miškovci. Väčšina turistov zo Slovenska prichádza nakupovať do Maďarska vianočné darčeky, najmä oblečenie, drogériu, hračky a elektroniku.

Viedeň - Rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg včera oznámil, že odstupuje z funkcie. Reagoval tak na oznámenie šéfa ľudovcov Sebastiana Kurza o odchode z politiky, údajne pre narodenie potomka. Schallenberg je presvedčený, že funkcie – predsedu vlády a tiež najsilnejšej strany Novej ľudovej strany (ÖVP) v Rakúsku – by mali byť čoskoro opäť v jedných rukách. A keďže nemá v úmysle prevziať funkciu predsedu ÖVP, dáva k dispozícii funkciu spolkového kancelára.

Amsterdam - Európska agentúra pre lieky začala včera v zrýchlenom konaní posudzovať proticovidovú vakcínu od francúzsko-rakúskej spoločnosti Valneva, ktorá už uzavrela zmluvu s EÚ o dodaní približne 60 miliónov dávok.

Berlín - Kultúrne a voľnočasové aktivity v celom Nemecku budú prístupné iba pre zaočkovaných a tých, ktorí už prekonali ochorenie COVID-19. Neočkovaní po novom nebudú môcť vstupovať ani do obchodov s výnimkou potravín či drogérií.

Varšava - Poslanci dolnej komory poľského parlamentu zamietli veľkou väčšinou hlasov návrh zákona, ktorý by v krajine úplne zakázal možnosť podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. V prípade prijatia normy navrhnutej občianskou iniciatívou by za interrupciu hrozil rovnaký trest ako za vraždu.

Berlín - Príslušníci nemeckých ozbrojených síl sa včera rozlúčili vojenskou ceremóniou s dosluhujúcou kancelárkou Angelou Merkelovou. Merkelová na nej vystúpila s krátkym prejavom, pričom sa poďakovala Nemcom a vyzvala ich, aby k životu pristupovali s "ľahkým srdcom" a boli optimistickí ohľadom budúcnosti svojej krajiny.

Praha - Český premiér v demisii Andrej Babiš včera oznámil, že v stredu ho chcel napadnúť ozbrojený muž. S pištoľou a nožom prišiel na vrátnicu Úradu vlády ČR, kde ho zadržali.

Llíria - Slovenským hádzanárkam nevyšiel vstup do bojov na svetovom šampionáte v Španielsku. Vo svojom prvom dueli v E-skupine držali krok s favorizovaným Maďarskom iba v prvom polčase a napokon prehrali o šesť gólov 29:35.