Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.

Bratislava - Cestou z pandémie je povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov na ochorenie COVID-19. O pandémii by mal rozhodovať ten, kto má za to zodpovednosť a má sa radiť s odborníkmi. Nie je to vec politického názoru, ale faktov a skúseností. Koalícia by v tomto mala byť jednotná. Uviedol to premiér Eduard Heger na sociálnej sieti.

Bratislava - Ak v novom návrhu na pokračovanie lockdownu nebudú výhody pre zaočkovaných, SaS takýto lockdown z veľkej časti nepodporí. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal minister školstva Branislav Gröhling. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický podporuje lockdown, ak ho žiadajú odborníci, no mal by byť čo najkratší.

Bratislava - Vláda smeruje k diskusii o povinnom očkovaní na ochorenie COVID-19, situácia ju tam dotlačí. Uviedla to štátna tajomníčka ministerstva kultúry Viera Leščáková (Za ľudí). SaS podľa jej poslankyne Jany Bittó Cigánikovej povinné očkovanie odmieta. Mimoparlamentný Hlas-SD trvá na svojom názore, že očkovanie má byť dobrovoľné, povedal nezaradený poslanec NRSR Matúš Šutaj Eštok. Všetci to uviedli v diskusnej relácii O päť minúť dvanásť na RTVS.

Bratislava - Nová skutková podstata trestného činu "šírenia nepravdivej informácie" navrhovaná v rámci novely Trestného zákona je pre svoju absurdnosť, neurčitosť a nedokázateľnosť odborne nenáležitá. Uviedol to generálny prokurátor Maroš Žilinka. Návrh novely Trestného zákona predstavila minulý týždeň ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Bratislava - Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 1. decembra 2021) o slovenský pas 3939 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (935). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

Bratislava - Líder opozičného Smeru-SD a expremiér Robert Fico apeluje na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby vyzvala vládu na demisiu a zmenu Ústavy SR. Trvá na potrebe predčasných volieb.

Viedeň Viac než 40.000 ľudí vyšlo v sobotu popoludní do ulíc rakúskej metropoly Viedeň na protest proti opatreniam spojeným s pandémiou koronavírusu. Proti pandemickým opatreniam protestovali cez víkend ľudia aj v Nemecku, Holandsku a Belgicku.

Washington – Dnes vstupuje do platnosti nové prísnejšie cestovné opatrenia pre ľudí prichádzajúcich do USA leteckou dopravou. Od dnes sa bude od všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich občianstvo alebo očkovací status požadovať, aby sa preukázali negatívnym testom na COVID-19 vykonaným jeden deň pred nástupom na let smerujúci do Spojených štátov.

LondýnBritská vláda oznámila sprísnenie cestovných obmedzení s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusového variantu omikron. Všetci cestujúci zo zahraničia budú musieť pred odchodom do Anglicka podstúpiť test na covid.

Praha - Ľudia prichádzajúci do Česka individuálnou dopravou nebudú musieť od dnes vypĺňať tzv. príjazdový formulár. Na osoby cestujúce hromadnou dopravou sa však táto povinnosť bude vzťahovať aj naďalej.

Viedeň – Dnes zloží slávnostný sľub nový rakúsky vládny kabinet spolkového kancelára Karla Nehammera. Ex premiér Schallenberg by sa mal v Nehammerovej vláde vrátiť na post ministra zahraničných vecí.

Praha - Nastupujúca česká vláda chce zrušiť navrhovanú vyhlášku ministerstva zdravotníctva ČR o povinnom očkovaní osôb nad 60 rokov a vybraných profesijných skupín. Povedal to včera kandidát na post ministra práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

Viedeň - Za nedodržanie povinnosti dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu, ktorá má v Rakúsku platiť od 1. februára 2022 pre všetkých obyvateľov od 14 rokov, bude hroziť pokuta vo výške 600 eur. Tá sa môže opakovať každé tri mesiace, pričom najvyššia možná sankcia predstavuje 3600 eur, resp. 2400 eur ročne. Uvádza sa to v prvom návrhu zákona o povinnej vakcinácii proti covidu.

Berlín 6. decembra (TASR) - Nadchádzajúca nemecká vláda plánuje od polovice marca zaviesť povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre zamestnancov nemocníc, ošetrovateľských domovov či iných medicínskych zariadení. Novú legislatívu majú predložiť parlamentu tento týždeň.

Helsinki - Slovenskí florbalisti vyhrali aj svoj tretí zápas na MS v Helsinkách. Včera rozdrvili Thajsko 15:2 a s plným počtom bodov a skóre 38:7 suverénne vyhrali C-skupinu.