Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava Najdôveryhodnejšou medzi politikmi je aj naďalej prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej verí 52 percent ľudí. Ďalším je poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini so 41-percentnou dôverou. Nasleduje poslanec parlamentu a predseda Smeru-SD Robert Fico s 29-percentnou dôveryhodnosťou, premiér Eduard Heger s 28 percentami a minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík s 27 percentami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.

Bratislava Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík a exministerka vnútra Denisa Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Zhodli sa na tom v nedeľnej politickej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Vicepremiér informoval, že vláda by mala tento týždeň rokovať o tom, ako bude upravené cestovanie ľudí cez Vianoce za rodinou. Myslí si, že ľuďom to bude umožnené. Tiež tvrdí, že konzílium odborníkov už nebude počúvať. Myslí si, že by ho mali tvoriť aj odborníci z iných oblastí, nie iba infektológovia a epidemiológovia.

Bratislava - Ľudia sa na Vianoce budú môcť stretávať. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Uviedol, že vláda zmení opatrenia tak, aby ľudia mohli príbuzných navštevovať. Myslí si, že by pred návštevou, napríklad starých rodičov, bolo vhodné dať sa otestovať.

Bratislava Prevádzky, ktoré boli ku koncu novembra zatvorené pre pandemické opatrenia, budú môcť za december požiadať v prípade poklesu tržieb o viac ako 40 % o štátnu pomoc. Včera o tom informovali premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Bratislava - Na Slovensku sa má obmedziť reexport humánnych liekov zaradených do zoznamu kategorizovaných liekov. Umožní to novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR. Súčasťou novej legislatívy je aj pozmeňujúci návrh, ktorý rozširuje zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú podaním očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19. Zodpovednosť štátu je účinná odo dňa, keď sa začalo u nás vakcínou očkovať, čiže od 26. decembra 2020.

Bratislava - V školách, škôlkach a školských zariadeniach budú môcť žiakom poskytovať zdravotnú starostlivosť zdravotnícki pracovníci. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady SR.

Ivachnová Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu omikron nového koronavírusu. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli očkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký.

Bratislava - Od dnes prechádzajú žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci na dištančné vzdelávanie. Učiť sa budú do piatka 17. decembra. Od pondelka 20. decembra sa pre všetkých žiakov začnú vianočné prázdniny.

Brusel - Nemecko prisľúbilo, že prijme 25.000 Afgancov, ktorí sú po prevzatí moci hnutím Taliban považovaní za najviac ohrozených. Členské štáty Európskej únie majú dovedna prijať zhruba 40.000 takýchto ľudí. Vyplýva to z listu eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej.

Praha/Berlín/Viedeň - V Prahe sa včera na Václavskom námestí zišlo okolo 4000 protestujúcich proti povinnému očkovaniu proti novému koronavírusu, ktoré pre ľudí nad 60 rokov a vybrané profesie schválila končiaca vláda Andreja Babiša. Protestovalo sa aj vo viacerých mestách Nemecka. V niektorých oblastiach v spolkových krajinách Sasko, Durínsko či Bádensko-Württembersko došlo i k výtržnostiam a potýčkam s políciou. Vo Viedni počas soboty podľa odhadov polície protestovalo približne 20.000 ľudí.

Washington - Spojené štáty varovali Rusko, že v prípade opätovnej agresie voči Ukrajine sa plynovod Nord Stream 2 nedostane do prevádzky. Prezident Vladimir Putin naopak veľmi chce, aby sa Nord Stream 2 do prevádzky dostal.

Agers - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spolu s Belgičankou Greet Minnenovou získali titul vo štvorhre na turnaji WTA 125 vo francúzskom Angers. Dvadsaťtriročná hráčka NTC získala v tomto roku už svoj piaty deblový titul, druhý na okruhu WTA. Po prvý raz v kariére sa prebojovala do elitnej stovky deblového rebríčka WTA. V jeho onlajn vydaní jej patrí 96. priečka.