Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. decembra 2021 - 5.45 h.


Budapešť Migrácia, právny štát, západný Balkán, energetika a v rámci nej zvlášť atómová energia boli hlavnými témami včerajšieho summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorý pozvali aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Na spoločnej tlačovej konferencii predseda vlády SR Eduard Heger zdôraznil, že veľmi intenzívnu spoluprácu v rámci V4 treba rozvíjať aj v rámci Európskej únie.
Na snímke zľava poľský premiér Mateusz Morawiecki, francúzsky prezident Emmanuel Macron, český premiér Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Eduard Heger pózujú po summite predsedov vlád V4 v Budapešti v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Podať posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bude na Slovensku možné už po troch mesiacoch. Vyplýva to z aktualizácie usmernenia k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny.


Bratislava - Obnovená štátna pomoc nie je skutočnou pomocou, ale podrazom voči tým, ktorí tvoria pracovné miesta, hľadajú aj počas lockdownu spôsob, ako udržať zamestnanosť a chod podniku. Tak zhodnotili členovia združenia zamestnávateľov Klub 500 nové pravidlá štátnej pomoci, ktoré predstavil premiér Eduard Heger.


Banská BystricaAliancia slovenskej gastronómie pripúšťa, že od 18. decembra sa otvoria prevádzky aj napriek zákazu. Doterajšie opatrenia vlády podľa nej nič neriešia. Po druhej vlne pandémie odišlo z gastrosektora už okolo 40.000 ľudí. Podnikatelia minuli už svoje rezervy, sú zadlžení a vláde dávajú jasné požiadavky. Ak do štvrtka (16. 12.) neuspejú, nevylučujú, že svoje prevádzky otvoria v režime OP i napriek zákazu.


Bratislava - V roku 2020 poznačenom pandémiou bolo vydaných najmenej cestovných pasov za posledných desať rokov. Pracoviská Ministerstva vnútra SR prijali 175.288 žiadostí, čo je o 264.494 menej ako rok predtým. Vyplýva to zo Správy o stave verejnej správy za rok 2020, ktorú publikovalo MV SR.


Pezinok - Starosta Dolného Chotára František D. je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ho za to odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody. Dostal aj trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Rozsudok ešte nie je právoplatný.


Višňové/BratislavaDiaľničný tunel Višňové pri Žiline sa nepodarí sprejazdniť v pôvodne avizovanom termíne, teda do konca roka 2023. Dôvodom sú zistenia z diagnostiky stavby tunela, ktorá preukázala, že je nutné urobiť opravné práce vo veľkom rozsahu.


Liptovské RevúceV oblasti Suchej doliny, medzi vrchmi Ostredok a Krížna vo Veľkej Fatre spadla včera lavína. Vyžiadala si najmenej jednu obeť. Leteckí záchranári na miesto postupne vyviezli 13 horských záchranárov a päť psov, ktorí hľadali dvoch mužov. Po viac ako dvoch hodinách sa podarilo prvého zasypaného muža vo veku 46 rokov spod lavíny vyhrabať. Žiaľ, nejavil už žiadne známky života. Druhého zo zasypaných mužov sa zatiaľ nepodarilo vypátrať. Záchrannú akciu po zotmení prerušili, v pátraní sa bude pokračovať dnes ráno.


Praha - Český prezident Miloš Zeman v piatok vymenuje novú vládu tak, ako ju navrhol designovaný premiér Petr Fiala – teda vrátane kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti), ktorého doteraz hlava štátu odmietala ako údajne nekompetentného.


Brusel - Európska komisia navrhne krajinám Európskej únie systém na spoločné obstarávanie plynu a vytváranie strategických zásob paliva v reakcii na prudko rastúce ceny energií. Ceny plynu v Európe vzrástli v októbri na rekordné maximá pre obmedzené dodávky a veľký dopyt vo svetových ekonomikách, ktoré sa zotavujú z pandémie ochorenia COVID-19.


Jeruzalem - Očkovacia komisia izraelského ministerstva zdravotníctva odporučila nepodávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu bežnej populácii vrátane ľudí s oslabenou imunitou.


New York - Rusko zablokovalo prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá dáva do súvislosti klimatické zmeny a globálnu bezpečnosť, ktorú podporila väčšina členských štátov OSN.


Moskva - Rusko bude nútené rozmiestniť v Európe rakety stredného doletu s jadrovými hlavicami, ak Západ odmietne pristúpiť k moratóriu zakazujúcemu tieto druhy zbraní na kontinente ako súčasti balíka záruk ohľadne krízy na Ukrajine. Moskva momentálne prechováva nedôveru voči Severoatlantickej aliancii.


New York - Slovenský hokejista Marián Studenič sa vracia do prvého tímu zámorskej NHL New Jersey Devils. Vedenie klubu ho povolalo z farmy v Utice a včera už mal s "diablami" absolvovať tréning.