Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Rok 2021 bol náročný, poznačený ďalšou vlnou pandémie, politickou krízou a rastúcou nedôverou v spoločnosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to skonštatovala v koncoročnom hodnotení pre TASR. Hovorí tiež o roku bolesti, napätia, dúfa, že aj prehĺbenia vnútorných svetov. Ako poznamenala, snáď to bude aj rok, po ktorom bude nasledovať už len lepšia situácia.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Vláda sa sústredí na to, aby zmenila systém odmeňovania zdravotníkov. Chce dosiahnuť, aby neutekali za lepšie platenou prácou do zahraničia, ale aby sa zo zahraničia vracali domov. Uviedol to premiér Eduard Heger po piatkovej návšteve Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO)..
Foto: TASR - Pavol Zachar

BratislavaV roku 2021 sa podarilo presadiť zjednotenie financovania a riadenia školstva, čo bola systémová zmena dlhodobo požadovaná od roku 2013. Zrovnoprávnilo sa financovanie verejných, súkromných a cirkevných škôl, otvoril sa trh s učebnicami a školám tak uľahčili ich nákup. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

Bratislava - Slovenský lekár si v budúcom roku želá normálnu prácu a zdravie. Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth pre TASR ako ambulantný lekár a poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povedal, že si lekári želajú aj zmenu podmienok a vnímania ich práce. Rovnako si želá, aby mladí lekári chceli vykonávať ambulantnú prácu, či to, aby sa začala personálna obmena v ambulanciách.

BratislavaHotely môžu od soboty v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) poskytovať služby aj na iné účely, ako sú tie, ktoré súvisia s výkonom práce či návštevou zdravotníckeho zariadenia. Hostia sa musia preukázať aj negatívnym výsledkom testu. Ubytovaní návštevníci sa zároveň môžu stravovať v hotelových reštauráciách. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.
Na snímke priestory veľkokapacitného očkovacieho centra v Národnom futbalovom štadióne (NFŠ).
Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislava - Bratislavský samosprávny kraj bude vo veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave očkovať proti ochoreniu COVID-19 aj medzi sviatkami. Očkovať sa bude od utorka do štvrtka (28. 12. - 30. 12.).

Bratislava - V novom roku sa dôchodky zvýšia o 1,3 % mesačnej sumy. O zvýšenie netreba žiadať, poberatelia dôchodkov dostanú od Sociálnej poisťovne písomné rozhodnutie o zvýšení a prvýkrát ich dostanú vyplatené v januárovom výplatnom termíne.

Senica - V roku 2022 chystá spoločnosť Vaillant group Heat Pump Production v Senici výstavbu nového výrobného závodu zameraného výlučne na výrobu tepelných čerpadiel. Celková investícia je vyčíslená na 120 miliónov eur. Vznikne viac ako 800 pracovných miest.

Bratislava - Česko od dnes upravuje podmienky vstupu do krajiny. Pred vstupom na územie Česka je nutné disponovať negatívnym výsledkom testu a podrobiť sa PCR testu v rozmedzí päť až sedem dní od príchodu na územie ČR. Výnimku z týchto opatrení majú študenti, pendleri, cezhraniční pracovníci, ďalej tranzit v maximálnej dĺžke 12 hodín. Výnimka tiež platí pre občanov SR, ktorých pobyt potrvá maximálne 24 hodín, pokiaľ však nie je v čase 30. decembra 2021 až 1. januára 2022. Ďalšie výnimky sa týkajú očkovaných.
Pápež František rozjíma počas tzv. polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra v piatok 24. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

VatikánPápež František včera vyzdvihol význam rodiny v živote každého človeka. Vyjadril tiež znepokojenie nad klesajúcou pôrodnosťou v Európe, postihujúcou najmä Taliansko. Táto "demografická zima" je podľa neho "tragédiou". "Rodina je história, z ktorej pochádza každý z nás," zdôraznil pápež v príhovore po tradičnej modlitbe Anjel Pána na sviatok Svätej rodiny.

Brusel Tisíce belgických umelcov, prevádzkovateľov kín, organizátorov podujatí a ďalších ľudí včera protestovali proti rozhodnutiu vlády uzavrieť kultúrny život v krajine v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusového variantu omikron.
Desmond Tutu
Foto: TASR/AP

Johannesburg - Vo veku 90 rokov zomrel včera juhoafrický duchovný, známy bojovník proti apartheidu a laureát Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu.

Varšava - Srbského tenistu Novaka Djokoviča vyhlásili za Európskeho športovca roka 2021 v hlasovaní tlačových agentúr na "starom kontinente". Na 15. pozícii figuruje slovenská lyžiarka Petra Vlhová. hau