Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. decembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Slovensko potrebuje stabilitu, to je kľúčové, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. V novom roku treba podľa nej ukončiť nekonečné politické súboje a viac počúvať odborníkov. Apeluje tiež na vyriešenie otázky, ako udržať zdravotníkov na Slovensku.

Bratislava - Predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár chce k téme skrátenia volebného obdobia zvolať začiatkom januára okrúhly stôl s lídrami politických strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente. Prizvať by chcel aj predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana. Chce nájsť v tejto otázke kompromis. Líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič hovorí, že na tom v koalícii nie je zhoda. Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík uviedol, že tému ešte neuzavreli.
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský očakáva, že vrchol štvrtej vlny pandémie nového koronavírusu bude na Slovensku na prelome januára a februára. Spôsobí ju nový variant omikron, ktorého rýchlosť šírenia je veľmi vysoká. Podľa ministra financií Igora Matoviča môže štvrtá vlna pandémie zvýšiť výdavky a zároveň znížiť príjmy štátneho rozpočtu spolu možno až o dve miliardy eur. V schválenom štátnom rozpočte na rok 2022 má vláda vyčlenenú rezervu na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 vo výške 717 miliónov eur.

Bratislava - Ministerstvo vnútra zrušilo vyhlásené výberové konania na policajného prezidenta i riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Poukázalo na fakt, že nadobudla účinnosť novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, a tá posilnila kompetencie ministra vnútra pri výbere oboch funkcionárov.

Bratislava - Za spravodajskú činnosť namierenú proti Slovenskej republike v prospech cudzej moci by mohol hroziť až päťročný trest odňatia slobody. Vyplýva to z novely Trestného zákona, v rámci ktorej Ministerstvo spravodlivosti navrhuje novú skutkovú podstatu - poškodzovanie spravodajských záujmov.
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava Koncom roka 2022 môže chýbať v školstve až 1300 učiteľov. Vyplýva to z výpočtov Inštitútu vzdelávacej politiky. Ako uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, systémovým riešením je zvýšenie platov učiteľov.

Bratislava/Prešov Vyšetrovanie úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského ešte neukončili. Rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k jeho smrti, by sa mala uskutočniť v druhej polovici januára 2022.

Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosť obvineného guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra voči obvineniu za trestný čin podplácania.
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vľavo nezaradený poslanec NRSR Milan Mazurek počas schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

BratislavaPoslanec parlamentu pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek má zaplatiť infektológovi Petrovi Sabakovi nemajetkovú ujmu vo výške 20.000 eur. Dôvodom je video na sociálnej sieti, v ktorom ho kritizoval v súvislosti s COVID-19. Okresný súd Kežmarok o tom rozhodol 6. decembra neodkladným opatrením. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Berlín – Európska únia sa chce podieľať na plánovaných rozhovoroch Spojených štátov s Ruskom o deeskalácii konfliktu na Ukrajine a bezpečnostných zárukách, ktoré požaduje Moskva. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Washington v súvislosti s rozhovormi s Moskvou, avizovanými na 10. januára v Ženeve, prisľúbil Európanom "transparentnosť a solidaritu", nie však účasť. Americký a ruský prezident budú dnes spolu telefonovať.

Vatikán Pápež František na včerajšej generálnej audiencii vo Vatikáne označil migračnú krízu za "škandál ľudstva", ktorý nemožno ignorovať. Migranti sú podľa pápeža obeťami politických či historických okolností a moci dnešných "tyranov", pre ktorých ľudia nič neznamenajú.

Praha - Vláda nového českého premiéra Petra Fialu schválila návrh na zmrazenie platov všetkých ústavných činiteľov na obdobie jedného roka. Zároveň odsúhlasila zvýšenie miezd zamestnancom zapojeným do boja proti pandémii koronavírusu.

Na snímke uprosred slovenská lyžiarka Pera Vlhová oslavuje víťazstvo po druhom kole slalomu žien Setového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi v stredu 29. decembra 2021. Druhá skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová (vľavo), tretia Švajčiarka Michelle Gisinová (vpravo).
Foto: TASR - Martin Baumann

Lienz - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala vo včerajšom slalome Svetového pohára v Lienzi. Dosiahla 23. víťazstvo a jubilejné 50. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

Edmonton/Red Deer - Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Kanade sa nedohrajú. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie rozhodla včera o ich zrušení po tom, ako sa tri stretnutia neuskutočnili pre pozitívne testy na koronavírus a ich výsledky museli skontumovať. Mladí Slováci stihli na šampionáte odohrať dva zápasy, najprv v B-skupine prehrali s obhajcami titulu USA 2:3 a následne so Švédmi 0:3. O kontumácii včerajšieho duelu s Rusmi sa dozvedeli iba necelú polhodinu pred odchodom na zápas.