Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 12. januára 2022 - 5.45 h.
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér ČR Petr Fiala pózujú počas spoločného stretnutia v Prezidenskom paláci 11. januára 2022 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - V novej českej vláde má Slovensko partnera, s ktorým si bude rozumieť, uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po tom, čo včera privítala Petra Fialu, nového predsedu vlády Českej republiky.

Bratislava - Po vianočnej prestávke sa vládny kabinet Eduarda Hegera dnes stretne na riadnom rokovaní vlády. Diskutovať budú o uzavretí dohody o spolupráci v oblasti obrany SR s USA či o tom, že občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov.

Bratislava - Prezidentka môže podať návrh na Ústavný súd SR až po dojednaní medzinárodnej zmluvy, vyplýva to z Ústavy SR. V reakcii na skupinu bývalých politikov a právnikov, ktorí vyzvali prezidentku, aby dala posúdiť zmluvu s USA, to pre TASR uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Bratislava - Na vysokorizikové podujatia, ako sú svadby či oslavy, by sa mal od stredy 19. januára vzťahovať nový režim OP plus. Podujatia by sa tak mohla zúčastniť len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala alebo človek s dvoma dávkami vakcíny a s testom. Uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Bratislava - Ústavný súd Slovenskej republiky nezrušil povinné nosenie rúšok, karanténu, COVID pas ani režimy OTP a OP. Za protiústavné označil v náleze z decembra len špecifické časti zákona o ochrane verejného zdravia. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo v reakcii na nepravdivé interpretácie, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami.

Bratislava Všeobecní lekári po novom nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Upozorňuje na to Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorý novú legislatívu kritizuje. Negatívne vníma najmä fakt, že odborníci ani pacienti neboli o pripravovaných zmenách informovaní a nemohli sa na ne pripraviť. V tejto súvislosti vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR k prehodnoteniu uvedenia novely do praxe a k spoločnému hľadaniu kompromisného riešenia.

Bratislava Finančník Jaroslav Haščák bude žiadať od štátu ospravedlnenie alebo náhradu škody za nezákonné obvinenie a následné väzobné stíhanie. TASR o tom informoval advokát Peter Kubina, ktorý prevzal jeho zastupovanie.

Varšava - Od 1. februára začne v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. DPH na benzín a diesel klesne z 23 % na 8 %. Dočasné zníženie DPH bude platiť šesť mesiacov a má zmierniť vplyv vysokej inflácie na finančnú situáciu domácností, uviedol premiér Mateusz Morawiecki.

Kodaň - Variantom koronavírusu omikron sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch nakazí viac ako polovica ľudí v Európe v prípade, ak budú prípady tejto infekcie pokračovať súčasným tempom. Vyhlásila to Svetová zdravotnícka organizácia. Jej odborníci zároveň upozornili, že neustále preočkovávanie obyvateľstva tzv. posilňujúcimi dávkami existujúcich proticovidových vakcín nie je "vhodnou a udržateľnou stratégiou" v boji proti stále pribúdajúcim variantom nového koronavírusu. Vyzvali preto na vyvinutie nových vakcín, ktoré budú ľudí lepšie chrániť pred šírením vírusu. Podľa informácií WHO sa v súčasnosti vyvíja na celom svete 331 proticovidových vakcín.

Amsterdam - Európska agentúra pre lieky spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia by opakované podávanie posilňujúcich očkovacích dávok každých niekoľko mesiacov zrejme nebolo udržateľnou stratégiou.

Montreal - Kanadská provincia Quebec zavedie v najbližších týždňoch pre ľudí, ktorí odmietajú očkovanie proti novému koronavírusu a nemajú na to zdravotný dôvod, novú povinnú daň.

Brusel - V roku 2021 prišlo do Európskej únie takmer 200.000 nelegálnych migrantov, čo je najviac od roku 2017. Vyplýva to zo správy Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vpravo) obsadila 2. miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Schladming - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si v predstihu zabezpečila malý glóbus za slalom Svetového pohára. Po druhom mieste vo včerajšej súťaži v rakúskom Schladmingu má na čele hodnotenia disciplíny nedostihnuteľný náskok 220 bodov. O 15 stotín sekundy zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová. Dosiahla 47. víťazstvo v pretekoch jednej disciplíny a prekonala rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka, ktorý zvíťazil 46-krát v obrovskom slalome.