Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 13. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Vláda schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron. Zavádza sa nový režim OP plus. Spĺňať ho bude len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania, alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom. Od 1. februára sa skráti doba plnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 zo súčasných 12 mesiacov na deväť od podania poslednej dávky. Zároveň sa skráti aj doba po prekonaní ochorenia COVID-19 z terajších 180 na 90 dní. Vládny kabinet na včerajšom rokovaní rozhodol aj o tom, že zákaz zhromažďovania sa ruší.
Zasadnutia vlády SR v Bratislave v stredu 12. januára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

BratislavaOd 19. januára budú účinné nové opatrenia v súvislosti s variantom omikron. V rámci nich sa uvoľňujú podmienky pre šport detí a mládeže. V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP. Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP. Návrh opatrení odobrila vláda. Sú náhradou za doposiaľ platný COVID automat a budú platiť celoplošne.

BratislavaNová súdna mapa, ktorej podobu odobrila vláda, počíta so zrušením štyroch okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave. Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove. Reformný návrh smeruje do parlamentu.

Bratislava - Súdna mapa neprejde parlamentom v rovnakej podobe, ako ju schválila vláda. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady SR zo strany Za ľudí Jana Žitňanská. Spolu so straníckym kolegom Jurajom Šeligom a šéfom poslaneckého klubu OĽANO Michalom Šipošom kritizujú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, že nezohľadnila pripomienky a návrh ide do parlamentu bez toho, aby bol definitívne vyrokovaný. Tvrdia, že je ohrozené čerpanie prostriedkov z plánu obnovy.

Bratislava - Vláda schválila a posunula na prerokovanie parlamentu návrhy stavebnej legislatívy: návrh zákona o výstavbe a návrh zákona o územnom plánovaní. Legislatíva prináša koniec čiernych stavieb a rýchlejší proces schvaľovania nových projektov.
Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas brífingu po zasadnutí vlády SR v Bratislave 12. januára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Vláda SR včera odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Opozičná strana Smer-SD chce presadiť referendum k dohode o obrannej spolupráci s USA. Spolu s nezaradenými poslancami okolo poslanca Tomáša Tarabu včera iniciovala k tejto téme mimoriadnu schôdzu parlamentu.

Bratislava - Slovenská lekárska komora a Asociácia súkromných lekárov kritizujú prijatie novely, ktorá mení podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok. Vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva na pozastavenie jej účinnosti a odbornú diskusiu s dotknutými stranami.

BratislavaIniciatíva slovenských maloobchodníkov žiada o urýchlenú zmenu pravidiel a prístup do maloobchodných prevádzok v režime základ bez výrazného obmedzenia. Neesenciálne obchody a služby totiž stále musia fungovať v režime OP. Tvrdí, že maloobchodné prevádzky nie sú rizikom.

Brusel - Pre bezpečnosť Slovenska je dôležité mať s Ruskom otvorený dialóg a predvídateľné vzťahy. Predpokladom zmysluplného dialógu je však deeskalácia napätia na ukrajinskej hranici. Po rokovaní Rady NATO – Rusko v Bruseli to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Berlín - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval včera na dôkladnú diskusiu o plánoch povinného očkovania proti koronavírusu. Konštatoval, že takéto "drastické opatrenie" musí byť komplexne odôvodnené.

Paríž - Horná komora francúzskeho parlamentu odsúhlasila sprísnenie opatrení pre obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Nezaočkovaným osobám bol zakázaný vstup do reštaurácií a kultúrnych zariadení, rovnako ako cestovanie na dlhšie vzdialenosti vlakom či lietadlom. Doposiaľ im na tieto účely stačil len negatívny výsledok testu na koronavírus.
Na snímke vľavo tréner slovenskej reprezentácie v hádzanej Peter Kukučka a vpravo jej kapitán Ľubomír Ďuriš počas tlačovej konferencie k blížiacim sa ME v hádzanej mužov 27. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Slovensko a Maďarsko sa od dnes stanú na osemnásť dní epicentrom európskej elity hádzanárov. Obe krajiny hostia premiérovo v histórii majstrovstvá Európy mužov, na ktorých sa predstaví 24 najlepších tímov kontinentu. Slovenskými dejiskami šampionátu Bratislava a Košice, kde svoju F-skupinu absolvuje domáca reprezentácia v konkurencii Nórska, Litvy a Ruska.