Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 14. januára 2022 - 5.45 h.
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k očkovaniu dôchodcov 3. dávkou vakcíny 30. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Ministerstvo financií posúva posledný termín registrácie seniorov vo veku 60 plus na odmenu za očkovanie. Uviedol to minister financií Igor Matovič. Ľudia, ktorí sa ešte očkovať chcú, a čakajú na pridelenie termínu, môžu ísť na očkovanie aj bez daného termínu do 31. januára.

Bratislava - Ministerka kultúry Natália Milanová má dôveru premiéra Eduarda Hegera aj po medializovaných informáciách o jej komunikácii s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom.

Bratislava
- Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA sa bude konať v utorok 18. januára. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu.
Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák

BratislavaPre šíriaci sa variant omikron bude veľa učiteľov pozitívnych a školy nebudú môcť zabezpečiť prezenčné vzdelávanie. Včera to pripustil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Táto situácia nastane aj na Slovensku, lebo sa to deje aj v okolitých krajinách.

Bratislava - Podnikateľa Norberta B. zadržal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry po tom, čo ho včera po rozhodnutí Najvyššieho súdu Slovenskej republiky prepustili z väzby.
Na snímke zľava prezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Alexander Matušek a výkonný viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak počas tlačovej konferencie na tému Slovensko zostáva v zelenej transformácii krajiny vo štvrtok 13. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Výroba automobilov na Slovensku sa vlani medziročne zvýšila o približne štyri percentá a prekročila jeden milión vozidiel. S rovnakým objemom produkcie automobilky rátajú aj v tomto roku. Slovensko tak zostáva svetovým lídrom vo výrobe automobilov v prepočte na počet obyvateľov.

Bratislava - Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac čakateľov prípravnej štátnej služby a absolventov vysokých škôl za uplynulých päť rokov. Príprava 491 nováčikov bude z kapacitných a organizačných dôvodov prebiehať súbežne v Martine a na Lešti. Úspešní absolventi zložia vojenskú prísahu 25. februára počas slávnostného vyradenia.

Bratislava - Na Záhorí bol potvrdený výskyt vtáčej chrípky. Vírus H5N1 identifikovali zo vzorky uhynutej labute na vodnej ploche štrkoviska rekreačnej oblasti Rudava – Malé Leváre.

Praha - Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky vyslovila včera podvečer po viac než 22-hodinovej rozprave dôveru vláde premiéra Petra Fialu.

Brusel - Európska únia včera rozhodla o predĺžení hospodárskych sankcií proti Rusku o ďalších šesť mesiacov. Dôvodom podľa EÚ je, že Rusko si neplní svoje záväzky voči Ukrajine vyplývajúce z mierových dohôd z Minska. Únia sa tiež obáva, že Rusko sa chystá zaútočiť na Ukrajinu.

Viedeň - Európa je bližšie k vojne ako kedykoľvek za uplynulých 30 rokov, varoval poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas viedenského zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Moskva - Kremeľ včera nepriaznivo ohodnotil bezpečnostné rokovania medzi Ruskom, Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Označil ich za neúspešné, pričom uviedol, že zúčastnené strany sa nezhodujú v základných otázkach. Nevidí zatiaľ dôvod na uskutočnenie nového kola rozhovorov so Západom.

Washington - Najvyšší súd Spojených štátov včera zablokoval opatrenie prezidenta Joea Bidena, na základe ktorého mali mať ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami povinnosť dať sa zaočkovať dvoma dávkami vakcíny proti koronavírusu alebo podstupovať pravidelné týždenné testovanie a nosiť rúška. Bidenova administratíva podľa súdu prekročila svoje právomoci, čo sa týka spomenutého pravidla, ktoré by sa dotklo vyše 80 miliónov Američanov. Americký prezident Joe Biden vyjadril sklamanie z rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Atény - Obyvatelia Grécka vo veku 60 a viac rokov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti covidu, budú musieť platiť každý mesiac 100-eurovú pokutu. Opatrenie začne platiť od nedele, oznámila včera grécka vláda.

Praha V Prahe sa včera konala demonštrácia hasičov a policajtov proti plánovanému povinnému očkovaniu voči koronavírusu. Vláda nového českého premiéra Petra Fialu avizovala, že chce zmeniť vyhlášku predchádzajúceho kabinetu, ktorá počíta s povinným očkovaním proti covidu pre vybrané profesie a ľudí nad 60 rokov.

Sydney - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom postúpili do semifinále štvorhry na turnaji ATP v Sydney. V dueli o postup do finále zabojujú proti domácemu austrálskemu páru Alexei Popyrin, Matt Reid.
Na snímke vpravo s loptou Patrik Hruščák (Slovensko), uprostred Magnus Gullerud (Nórsko) v zápase F-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov 2022 Nórsko - Slovensko v Košiciach 13. januára 2022.
Foto: TASR - František Iván

Košice - Hádzanári Slovenska vstúpili do bojov na domácich ME prehrou. Vo včerajšom stretnutí F-skupiny podľahli v košickej Steel Aréne favorizovanému Nórsku jednoznačne o desať gólov 25:35.