Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. januára 2022 - 5.45 h. Bratislava - Slovensko sa musí podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej preventívne pripraviť na všetky scenáre v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Súhlasí s krokmi, ktoré sme ako NATO a EÚ doteraz prijali a považuje za dôležité urobiť všetko preto, aby sa situácia nezhoršovala.

Bratislava Na dnešnom 54. rokovaní sa bude vládny kabinet zaoberať návrhom smernice o obrannom plánovaní, ktorá má zosúladiť plánovanie použitia a mobilizácie ozbrojených síl i hospodárskej mobilizácie na účely obrany štátu. Vláda bude tiež schvaľovať príspevok obciam a mestám, postihnutým mimoriadnymi udalosťami.

Bratislava - Niektoré požiadavky Ruskej federácie v súvislosti so situáciou na Ukrajine nemôže Slovensko akceptovať. Po rokovaní Bezpečnostnej rady vlády to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. So šéfom rezortu obrany Jaroslavom Naďom sa zhodli na mimoriadnej závažnosti situácie.

Bratislava - Vlna omikronu bude krátka, prudká a zasiahne veľa sektorov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na to upozornil po včerajšom koordinačnom stretnutí, na ktorom rezorty informovali, ako sú na nový typ koronavírusu pripravené.

Bratislava - Od včera sa zmenila definícia úzkeho kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19. Po novom pôjde o úzky kontakt aj v prípade, ak je človek s pozitívnym bez respirátora v interiéri dlhšie ako päť minút. Pôvodný limit bol 15 minút.

Bratislava - Digitálny COVID preukaz Európskej únie bude od 1. februára platiť deväť mesiacov. Podaním posilňujúcej tretej dávky vakcíny sa platnosť automaticky predĺži na ďalšie obdobie. Po uplynutí deviatich mesiacov sa osoba nebude považovať za zaočkovanú. Riešením je aplikácia posilňujúcej dávky.

Prešov - V Prešove sa včera konala rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

Bratislava - Z rebríčka vnímania korupcie zostavovaného každoročne centrálou organizácie Transparency International vyplýva, že Slovensko sa zlepšilo v hodnotení vnímania korupcie o štyri miesta a zo 180 hodnotených krajín skončilo na 56. pozícii. Najlepšie hodnotenie vlani získali Dánsko, Fínsko a Nový Zéland.

New York - Spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili začiatok klinickej štúdie, ktorá má za úlohu vyhodnotiť bezpečnosť a imunologickú účinnosť ich novej vakcíny proti koronavírusovému variantu omikron pre zdravé dospelé osoby vo veku 18–55 rokov.

Varšava - Vzhľadom na stúpajúci počet prípadov nákazy koronavírusom prejdú od zajtra žiaci v Poľsku počnúc piatym ročníkom základných škôl na online výučbu z domu. Toto opatrenie potrvá až do 27. februára.

Moskva - Rusko s veľkým znepokojením sleduje kroky USA, ktoré podľa neho zvyšujú napätie v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na oznámenie amerického Pentagónu o tom, že uvádza do stavu "zvýšenej pohotovosti" 8500 vojakov pre situáciu na Ukrajine a pre ich možné rozmiestnenie v prípade, ak sa NATO rozhodne aktivovať tzv. sily rýchlej reakcie.

Washington - Spojené štáty vyzvali Bielorusko, aby neposkytlo svoje územie na prípadný útok Ruska voči susednej Ukrajine. Washington varoval, že takáto podpora ruskej invázie by mala pre Bielorusko vážne dôsledky.

Washington - Americký prezident Joe Biden včera pred novinármi vo Washingtone povedal, že by zvážil zavedenie ekonomických sankcií zameraných osobne na šéfa Kremľa Vladimira Putina, ak by ruský prezident nariadil útok na Ukrajinu. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu. Prípadná ruská invázia na Ukrajinu by mala podľa jeho slov "enormné následky pre celý svet".

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom druhom televíznom prejave k národu v priebehu niekoľkých dní, vyzval spoluobčanov, aby pre správy o hroziacej ruskej invázii na Ukrajinu nepodliehali panike. Vyzval spoluobčanov, aby pri čítaní správ rozmýšľali "kriticky, logicky a pozitívne".

Kyjev - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si včera predvolalo chorvátsku veľvyslankyňu v Kyjeve, aby ju informovalo o neprijateľnosti nedávnych vyjadrení chorvátskeho prezidenta Zorana Milanoviča na adresu Ukrajiny. Milanovič podľa agentúry HINA vyhlásil, že chorvátska vláda stiahne svojich vojakov zo síl NATO vo východnej Európe v prípade konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinu tiež označil za jednu z najviac skorumpovaných krajín sveta.

Kronplatz - Petra Vlhová obsadila vo včerajšom obrovskom slalome Svetového pohára druhé miesto. V talianskom Kronplatzi ju predstihla jedine víťazná Švédka Sara Hectorová o 15 stotín sekundy.