Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Slovensko a Holandsko majú silné vzájomné bilaterálne vzťahy. Zhodli sa na tom premiéri oboch krajín Eduard Heger a Mark Rutte na včerajšej spoločnej tlačovej konferencii na Úrade vlády SR. Predseda slovenskej vlády označil Holandsko za nášho najväčšieho investora a deklaroval záujem byť jeho spojencom v strednej Európe.

BratislavaV Severoatlantickej aliancii uvažujú o prípadnom vyslaní posíl aj na Slovensko. Potvrdil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok po zahraničnom výbore v Národnej rade SR. Zdôraznil, že žiadne rozhodnutie urobené nebolo. O úvahách NATO informovala britská stanica Sky News s tým, že po 1000 vojakov by mohlo byť vyslaných do Rumunska, Bulharska, Maďarska a na Slovensko.

KošiceMinister vnútra Roman Mikulec v rámci svojho pracovného výjazdu v Košiciach ocenil viacerých policajtov. Zároveň odovzdal do užívania novú budovu pre dopravnú políciu.

Košice Uznesením o odvolaní Ľubomíra Jahnátka z postu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z júna 2020 vláda SR porušila jeho základné právo na prístup k verejným funkciám a na inú právnu ochranu. Rozhodol o tom Ústavný súd. Zároveň nevyhovel Jahnátkovmu návrhu na zrušenie uznesenia o jeho odvolaní.

BratislavaSeniori, ktorí chcú získať finančnú odmenu za očkovanie proti ochoreniu COVID-19, by ho mali stihnúť do konca januára. Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje, že v čakárni je ich aktuálne zaregistrovaných zhruba 250.

BratislavaInflácia na Slovensku by mala vyvrcholiť v januári. Vtedy by mala atakovať hranicu siedmich percent. V nasledujúcich mesiacoch by mala inflácia postupne klesať až na úroveň okolo štyroch percent a priemerná celoročná inflácia by mala v tomto roku dosiahnuť úroveň 5,7 %.

Bratislava - Cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji bude bezplatné aj vo februári. Oznámil to Bratislavský samosprávny kraj, ktorý už od januára kompenzuje výpadok autobusových spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu Arriva.

Bratislava - Tablety využívané pri Sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2021 daruje štát obciam. Ide o takmer 6000 tabletov, ktoré samosprávy môžu použiť v školách či v zariadeniach pre seniorov. Hodnota jedného tabletu je na úrovni asi 200 eur.

BratislavaDo predloženého zákona o mediálnych službách sa majú dostať pozmeňujúce návrhy, ktoré sa týkajú voľby generálneho riaditeľa RTVS i kvót pre slovenskú hudbu v rádiách. Voľba šéfa RTVS má byť v parlamente verejná, do podielu slovenských pesničiek vo vysielaní sa má zarátavať aj hranosť medzi polnocou a 06.00 h.

Washington - Americká spoločnosť Moderna oznámila, že spustila ďalšiu fázu klinických skúšok posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu špeciálne vyvinutej proti variantu omikron. Oznámenie prišlo deň po tom, čo aj konkurenčná spoločnosť Pfizer začala podobné skúšky.

Moskva - Tím Svetovej zdravotníckej organizácie pricestuje vo februári do Ruska, aby podnikol ďalšie kroky v rámci schvaľovacieho konania pre vakcínu Sputnik V.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dostal písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Moskvou. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v dokumentoch chýba pozitívna reakcia na hlavnú otázku Ruska ohľadom neprípustnosti ďalšieho rozširovanie NATO na východ a rozmiestňovanie útočných zbraní, ktoré by mohli ohrozovať územie Ruskej federácie.

Jeruzalem - Izrael spúšťa očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti COVID-19 pre všetkých dospelých, ktorí patria do jednej z rizikových skupín.

Štokholm - Švédske zdravotnícke úrady oznámili, že neodporučia očkovať proti koronavírusu deti vo veku od 5 do 11 rokov. Prínosy očkovania detí z tejto vekovej skupiny totiž podľa tamojších odborníkov neprevažujú nad rizikami.

Paríž - Francúzski vyšetrovatelia rozbili sieť falšovateľov vakcinačných certifikátov, ktorá údajne vyrobila až 62.000 týchto falošných dokumentov potvrdzujúcich očkovanie proti koronavírusu. Francúzska vláda prednedávnom odhadla, že v krajine je zrejme v obehu okolo 200.000 falošných očkovacích certifikátov.

Budapešť - Slovenskí hádzanári v sobotu počas záverečného víkendu európskeho šampionátu spoznajú v Budapešti súpera do nasledujúcej kvalifikácie o postup na MS 2023 v Poľsku a Švédsku. Zverenci trénera Petra Kukučka budú musieť zasiahnuť do hry už v marcovej prvej časti druhej fázy kvalifikácie, keďže na práve vrcholiacich domácich ME skončili medzi deviatkou najnižšie umiestnených tímov (na 18. mieste z 24 účastníkov).