Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. februára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mal dať verejne najavo, že nesúhlasí s tým, aby ho opoziční politici využívali v bezohľadnom politickom zápase. V odpovedi na otvorený list generálneho prokurátora to uviedol predseda vlády Eduard Heger. Premiér zároveň zdôraznil, že svoje tvrdenie o tom, že opoziční politici zneužívajú osobu generálneho prokurátora v mocenskom zápase so snahou pokračovať v deštrukcii právneho štátu, opiera o fakty. Generálneho prokurátora zároveň požiadal, aby prehodnotil svoj postoj k spornému paragrafu 363 Trestného poriadku tak, "aby sme spoločne našli také riešenie tohto problému, ktoré prispeje k posilneniu právnych istôt občanov na Slovensku".



Bratislava - Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré na sociálnych sieťach šíri poslanec Ľuboš Blaha. Kancelária hovorí o manipulatívnom a účelovo zostrihanom videu. Poslanec sa v ňom snaží dať do rozporu súčasný postoj prezidentky Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci s USA s jej výrokmi v predvolebnej diskusii.
Na snímke z 30. augusta 2021 poslanec NR SR Ľuboš Blaha(Smer-SD) počas rokovania 38. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Sme rodina nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu. Predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár to uviedol v diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Poslanec Peter Pellegrini (nezaradený) tiež súhlasí s uvoľnením opatrení. Obaja politici by zvážili ďalšie skrátenie karantény. Hnutie Sme rodina podporí na vláde i v parlamente opatrenia na pomoc pri zvýšených cenách elektrickej energie.



Bratislava - Výsledok hlasovania o obrannej zmluve medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi v Národnej rade môže byť veľmi tesný. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to pripustil poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Podľa neho to bude dôsledok veľkého tlaku, ktorý má byť vytváraný na poslancov, súhlasiacich s uzavretím zmluvy. Člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák spochybnil v relácii opodstatnenie zmluvy, v ktorej navyše vidí rozpor so slovenskou ústavou. V prípade, že prezidentka Čaputová podnikne právne kroky voči tvrdeniam politikov o americkom vplyve na jej osobu, Robert Kaliňák je ako advokát pripravený obhajovať Roberta Fica.



Praha - Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana podala žalobu na lekárku Džamilu Stehlíkovú pre jej výroky o Zemanovom zdravotnom stave.



Viedeň - V Rakúsku, kde začalo platiť povinné očkovanie proti koronavírusu, nebudú uznávať vakcináciu ruskou očkovacou látkou Sputnik.

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2021 zdravotná sestra naťahuje z ampulky ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 počas očkovania v nemocnici sv. Margity v Budapešti.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Šance na diplomatické vyriešenie narastajúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou sú vyššie než možnosť prípadného útoku. Uviedla to kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko podľa jeho poradcu Mychajla Podoľaka od začiatku posilňovania jednotiek na ukrajinských hraniciach vlani na jar pravidelne vykonáva rozsiahle rotácie svojich vojakov, manévre a rozmiestňovanie zbraní s cieľom "zaistiť neustály silný psychologický nátlak".



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval českého prezidenta Miloša Zemana za jeho výroky týkajúce sa situácie na Ukrajine. Podľa Kulebu boli jeho slová ďalším pokusom o poškodenie ukrajinsko-českých vzťahov. Kuleba reagoval na obsah rozhovoru, ktorý český prezident poskytol televízii CNN Prima News a v ktorom okrem iného vyhlásil, že by nepodporil vyslanie českých vojakov k východnej hranici NATO.



Washington - Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vyhlásil, že Spojené štáty neposielajú svojich vojakov do Európy, aby začali vojnu s Ruskom. Sullivan to uviedol po tom, čo Spojené štáty do Nemecka a východnej Európy presunuli 3000 svojich vojakov.

Na archívnej snímke zo 4. februára 2021 poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas tlačovej konferencie vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecko je pripravené poslať do pobaltských štátov ďalších svojich vojakov. Povedal včera kancelár Olaf Scholz pred odletom do Spojených štátov, kde sa dnes stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom.



Kyjev - Bieloruská polícia zadržala nezávislého fotografa a fotoreportéra pracujúceho pre stanicu Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.



OttawaPo viac ako týždeň trvajúcich protestoch proti pandemickým opatreniam a očkovaniu v kanadskej metropole Ottawa vyhlásil starosta Jim Watson v meste stav núdze.


Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v centre alpského lyžovania v Jen-čchingu počas XXIV. zimných olympijských hier 2022 v Pekingu v pondelok 7. februára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Peking - Petra Vlhová figurovala po 1. kole obrovského slalomu na olympiáde v Pekingu na trinástej priečke. Za vedúcou Švédkou Sarou Hectorovou zaostávala o 1,78 sekundy. Na druhej a tretej pozícii boli Rakúšanka Katharina Truppeová (+0,30) a Talianka Federica Brignoneová (+0,42). Preteky nedokončili obhajkyňa titulu Mikaela Shiffrinová z USA ani talianska spolufavoritka Marta Bassinová. Ďalšia slovenská reprezentantka Rebeka Jančová prišla do cieľa s 9-sekundovým mankom a patrila jej 48. priečka.