Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 31. marca 2022 - 5.45 h.



Moskva - Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo od dnes lokálne prímerie, ktoré má umožniť evakuáciu civilistov z obliehaného juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol.
Na archívnej snímke pohľad na zničené bytovky po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Washington - Ruské sily sa začali sťahovať z nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, uviedol predstaviteľ americkej obrany. Moskva v utorok oznámila, že obmedzí útoky na dve kľúčové ukrajinské mestá.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že neverí prísľubom Ruska o znížení vojenskej aktivity voči Ukrajine, a uviedol, že ukrajinská armáda sa pripravuje na ďalšie boje na východe krajiny.
Na archívnej snímke z 29. marca 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí z ukrajinského Kyjeva.
Foto: TASR/AP

Washington - Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj včera spolu hovorili o dodatočnej pomoci, ktorú Spojené štáty Ukrajine poskytnú, o sankciách i mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.



Moskva- Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij včera uviedol, že Ukrajina vyjadrila ochotu splniť základné požiadavky Moskvy. Zároveň však povedal, že pozícia Ruska v súvislosti s Donbasom a anexiou Krymského polostrova ostáva nezmenená.



Moskva - Čečenský vodca Ramzan Kadyrov povedal, že Rusko neurobí žiadne ústupky vo svojej vojne na Ukrajine a že šéf ruských vyjednávačov Vladimir Medinskij sa vo svojich vyhláseniach pomýlil.



Cchinvali - Južné Osetsko v blízkej budúcnosti podnikne kroky k členstvu v Ruskej federácií. Vyhlásil to prezident tohto gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Anatolij Bibilov.
Na archívnej snímke prezident gruzínskeho Južného Osetska Anatolij Bibilov.
Foto: TASR/AP

Londýn - Britský premiér Boris Johnson včera oznámil, že západné krajiny by nemali sankcie zavedené voči Rusku zrušiť dovtedy, kým sa z Ukrajiny nestiahnu všetci ruskí vojaci. Prímerie podľa neho nebude stačiť.



Bratislava - Slovensko si musí pripraviť scenáre na riešenie náhleho odpojenia plynu. Ide o záver rokovania Bezpečnostnej rady. Nemecko už počas včerajšku informovalo, že sa pripravuje na možné narušenie dodávok ruského plynu. Berlín preto vyhlásil prvý z troch varovných stupňov núdzového plánu a informoval o tom aj Európsku komisiu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Berlín - Ruský prezident Vladimir Putin včera nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi povedal, že európske spoločnosti môžu za ruský plyn aj naďalej platiť v eurách, a nie v rubľoch, ako bolo predtým oznámené.



Kišiňov - Slovenská republika podporuje európske ambície Moldavska. Nevyhnutnou podmienkou vstupu do Európskej únie je však realizácia reforiem, pri ktorých môže Moldavsku pomôcť aj Slovensko. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stretnutí s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou. Zároveň v mene Slovenskej republiky odovzdala aj humanitárnu pomoc Moldavsku.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove.
Foto: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady SR ho včera neodvolali.
Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 63. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 30. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Ministri financií a zdravotníctva Igor Matovič a Vladimír Lengvarský podpísali memorandum o spolupráci oboch rezortov. Dokument definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.



Bratislava - Zväz ambulantných poskytovateľov sa nedohodol so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na podmienkach financovania zdravotnej starostlivosti. Od 1. apríla tak budú lekári s poisťovňou v nezmluvnom vzťahu, pričom pacientom budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.



Bratislava - Slovensko nakúpi od Fínska 76 bojových obrnených vozidiel 8x8. Včera to schválila vláda. Celková cena zákazky je 447 miliónov eur.



Bratislava - Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb.



Bratislava - Česká polícia zadržala v Prahe Štefana Agha, právoplatne odsúdeného v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. O jeho vydaní na Slovensko budú rozhodovať české orgány.
Na snímke Štefan Agh, foto z archívu.
Foto: TASR Pavel Neubauer

Peking - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov včera pricestoval na oficiálnu návštevu Číny. Vyhlásil, že Rusko a Čína sú na čele hnutia smerujúceho k spravodlivejšiemu svetovému poriadku. V Číne sa zúčastní na sérii stretnutí, na ktorých sa bude diskutovať o spôsoboch pomoci Afganistanu. Očakáva sa aj účasť diplomatov zo Spojených štátov.



Budapešť - Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov obhájil titul majstra Európy vo voľnoštýliarskej kategórii do 74 kg.