Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. apríla 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera uviedla, že ukrajinské mesto Buča, odkiaľ po stiahnutí ruských síl prichádzajú správy o desiatkach zabitých civilistov a masových hroboch, je symbolom hrôzy na Ukrajine. Zabíjanie civilistov odsúdil i predseda vlády SR Eduard Heger.



Kyjev - Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky. Ruský rezort obrany poprel, že by jeho jednotky zabíjali civilistov.



Brusel - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia, Nemecko, Francúzsko a USA.
Na snímke z 3. apríla 2022 mŕtve telo muža leží na zemi počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini kritizuje vládu za nezvládanie riadenia krajiny v čase krízy. Vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík uznal, že minister vnútra Roman Mikulec mal urobiť viac a má sa v čom zlepšovať. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS.



Bratislava - Poslankyňa Národnej rady SR a šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková včera v diskusnej relácii TV Markíza uviedla, že nechcú ohroziť koalíciu pre ministra vnútra Romana Mikulca. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS) hovorí, že Mikulec pri utečeneckej kríze zlyhal.



Bratislava - Aktuálna požiadavka Ruska na platenie dodávok plynu v rubľoch je porušením uzatvorených zmlúv. Tento plyn však Slovensko potrebuje a ak to bude nevyhnutné, mali by sme platiť v rubľoch. Myslí si to minister hospodárstva Richard Sulík.



Bratislava - Rusi žijúci na Slovensku usporiadali včera v Bratislave protest proti vojne na Ukrajine. Zúčastnilo sa na ňom približne 120 ľudí.

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán zostane vo funkcii ďalšie štyri roky. Jeho vládny blok strán Fidesz-KDNP, ktorý je pri moci od roku 2010, dosiahol vo včerajších voľbách jasné víťazstvo a podľa doterajších výsledkov smeruje opäť k dvojtretinovej väčšine v parlamente.
Na archívnej snímke z 3. apríla 2022 maďarský premiér Viktor Orbán tlieska počas volebnej noci po parlamentných voľbách a referende o zákone na ochranu detí v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Belehrad – Srbský prezident Aleksandar Vučič si vo včerajších voľbách hlavy štátu zabezpečil ďalšie päťročné funkčné obdobie už v prvom kole. Získal takmer 60 percent hlasov, ukázali odhady vychádzajúce z priebežného sčítania. V súbežných parlamentných voľbách zvíťazila Vučičova Srbská pokroková strana s približne 43 percentami hlasov.



Moskva - Ruský štátny koncern Gazprom naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. Nič na tom zatiaľ nezmenila ani vojna, ani vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina, že preruší dodávky plynu, ak západné krajiny nebudú platiť v rubľoch.



Moskva - Systém platieb za dodávky plynu v rubľoch predstavuje prototyp, ktorý sa v budúcnosti rozšíri aj na ďalšie kľúčové komodity. Povedal to včera hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Bagdad - Irak vyviezol minulý mesiac ropu za viac než 11 miliárd USD, čo predstavuje najvyššiu hodnotu vývozu za posledných 50 rokov. Dôvodom je prudký rast cien komodity počas marca v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.



Kábul - Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda vydal včera výnos, ktorým v Afganistane zakázal pestovanie maku. Afganistan je najväčším svetovým producentom maku – jeho makovice sú zdrojom šťavy, ktorá sa rafinuje na heroín.



Ľvov - Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Len v oblasti západoukrajinskej metropoly Ľvov prekročilo hranicu za posledných 24 hodín 19.000 ľudí, napísal na Facebooku šéf ľvovskej regionálnej vojenskej správy Maksym Kozyckyj.
Na archívnej snímke z 30. marca 2022 chodci kráčajú po ulici vo Ľvove na západe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP

Vilnius - Litva prestala dovážať zemný plyn z Ruska. Plynárenská sieť v krajine funguje bez ruského plynu od začiatku mesiaca. Všetky potreby bude teraz Litva pokrývať cez skvapalnený zemný plyn.



Púchov - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko si odniesol dve prvenstvá z oceňovania víťazov majstrovských kategórií Slovenskej motocyklovej federácie za sezónu 2021. Zároveň dostal aj európsku plaketu fair na základe rozhodnutia Európskeho hnutia fair play.
Na archívnej snímke z 24. novembra 2021 slovenský motokrosový pretekár Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team) počas brífingu pred 44. ročníkom Rely Dakar v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann