Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. apríla 2022 - 5.45 h.


Washington - Americká armáda nedokáže nezávisle overiť tvrdenia ukrajinských činiteľov o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča, ale nemá ani dôvod ich spochybňovať.
Na snímke z 2. apríla 2022 ukrajinský vojak kráča okolo mŕtveho tela muža počas kontroly nástražných pásc v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

Washington - Americký prezident Joe Biden vyzval na začatie súdneho procesu voči lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi za údajné vojnové zločiny.



Brusel - Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie.



Moskva - Kremeľ kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietla zvolať.



Bratislava - Zapálením sviečky pred ukrajinskou ambasádou si včera prezidentka SR Zuzana Čaputová uctila obete vojnových hrôz v meste Buča.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava – Od včera prichádzajú na Slovensko prví českí vojaci v rámci posilňovania východnej hranice NATO. Malo by ísť približne o 200 vojakov, ktorí smerujú do výcvikového centra Lešť.



Bratislava - Od zajtra sa má zrušiť povinnosť registrácie v eHranici. Takisto sa má zrušiť nosenie respirátorov v exteriéri okrem hromadných podujatí.



Bratislava - Zdravotníctvo môže v tomto roku zavedením úsporných opatrení ušetriť 249 miliónov eur. Ide o reformu liekovej politiky či efektívnejšie nákupy zdravotníckych pomôcok. Úspory sa majú využiť napríklad na finančnú motiváciu všeobecných lekárov či zvýšenie počtu sestier.



BratislavaSlovensko využije všetky možnosti, ktoré ponúka európska legislatíva, aby sme regulovali ceny energií. Po rokovaní tripartity to vyhlásil minister práce Milan Krajniak.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas brífingu pred začiatkom rokovania 73. schôdze vlády SR v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

BratislavaZamestnávatelia združení v Klube 500 vyzvali vládu na podniknutie všetkých krokov smerujúcich k tomu, aby malo Slovensko dostatok plynu. Podnikatelia zároveň podporili nedeľné vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, podľa ktorého sa plyn nesmie zastaviť, a ak to bude nevyhnutné, má Slovensko platiť za plyn aj rubľami. Sulík aj štátny tajomník rezortu Karol Galek včera spresnili, že Slovensko bude postupovať spoločne s ostatnými štátmi EÚ. V tomto duchu sa vyjadril aj premiér Eduard Heger.



Brusel - Nemecký minister financií Christian Lindner aj napriek správam o vojnových zločinoch ruskej armády vylučuje okamžité embargo na ruský plyn.
Na archívnej snímke z 21. júna 2010 muž nesie kosu, keď prechádza okolo symbolického pamätníka plynovodu Gazprom Jamal, ktorým sa prepravuje ruský plyn do Európy v bieloruskom Slonime.
Foto: TASR/AP

Berlín - Nemecko dočasne zoštátni Gazprom Germania, aby zabezpečilo dodávky plynu.



Brusel - Členské štáty EÚ včera schválili predĺženie systému roamingu za vnútroštátne ceny pri telefonovaní zo zahraničia až do roku 2032.



Berlín - Nemecko od 1. mája ruší povinnú karanténu pre osoby, ktoré sa nakazia koronavírusom, s výnimkou pracovníkov v zdravotníctve.



Ženeva - Takmer 99 percent svetovej populácie dýcha znečistený vzduch, ktorý obsahuje vyššiu koncentráciu prachových častíc a oxidu dusičitého, ako sú odporúčané limity. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Brusel - Rada EÚ včera schválila legislatívne zmeny, ktoré umožňujú členským krajinám presmerovať zdroje z fondov politiky súdržnosti a Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby na pomoc utečencom z Ukrajiny. Podľa očakávaní by mali uvoľniť takmer 17 miliárd eur.



Varšava - Do Poľska včera dorazili americké stíhačky typu F-18. Na leteckej základni v meste Lask pristáli v rámci posilnenia východného krídla NATO.



Washington - Rusko mení svoje plány a taktiky v súvislosti s vojnou na Ukrajine a pripravuje sa na zintenzívnenie útokov na jej východe a juhu, povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Nasledujúca fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, dodal.



New York - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať dnes príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu na Ukrajine, oznámila britská diplomatická misia.