Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. apríla 2022 - 5.45 h.

Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov včera obvinil Západ zo snahy zmariť rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že podnecuje "hystériu" v súvislosti s násilnosťami spáchanými na civilistoch v ukrajinskom meste Buča.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval Organizáciu Spojených národov, ktorá nedokáže plniť svoje poslanie - zaisťovanie mieru a bezpečnosti vo svete. Na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov apeloval na to, aby bolo Rusko vylúčené z BR OSN.



New York - Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia včera na pôde Bezpečnostnej rady OSN odmietol obvinenia, že ruské sily spáchali na Ukrajine zverstvá.
Na archívnej snímke z 18. marca 2022 ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia rozpráva pred koncom zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v sídle OSN v New Yorku.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že zinscenovala ďalšie video o zabíjaní ukrajinských civilistov, pričom zodpovednosť za to chce zvaliť na ruské ozbrojené sily. Údajne bolo nakrútené v obci Moščun.



Brusel - Európska únia prijala piaty sprísnený balík sankcií voči Rusku. Tie sa týkajú zákazu dovozu uhlia z Ruska v hodnote štyroch miliárd eur ročne, úplného zákazu transakcií so štyrmi kľúčovými ruskými bankami, či cieleného zákazu vývozu tovarov do Ruska v hodnote desať miliárd eur.
Na archívnej snímke z 5. apríla 2022 zamestnanci ukladajú telá obetí vojny na cintoríne v dedine Buča na predmestí Kyjeva.
Foto: TASR/AP

Washington - Americká vláda pripravuje nový balík sankcií voči Moskve, v rámci ktorého zakáže "všetky nové investície" v Rusku.


Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 100 miliónov dolárov.


Washington - Predseda Zboru náčelníkov štábov armády USA Mark Milley včera vyhlásil, že na územie členských krajín NATO do východnej Európy by malo byť vyslaných viac amerických vojakov, ktorí by tam boli trvale rozmiestnení a rotovali by medzi viacerými stálymi základňami, ktoré by zriadili partneri z NATO.



Brusel - Európska únia spúšťa proti Maďarsku konanie pre porušenia princípov právneho štátu.
Na archívnej snímke z 3. apríla 2022 Maďarský premiér Viktor Orbán máva počas volebnej noci po parlamentných voľbách a referende o zákone na ochranu detí v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Brusel - Európska únia rozhodla o vyhostení skupiny ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách.



Praha - Česko poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov typu T-72 a bojových vozidiel BVP-1.



Bratislava - Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Včera o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd. Šéf ĽSNS prišiel aj o mandát poslanca Národnej rady.
Na archívnej snímke z 8. februára 2022 poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS) počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

BratislavaLekárski odborári vyhlásili včera štrajkovú pohotovosť. Situáciu chcú riešiť radikálne, ak sa nepodniknú kroky proti rozpadu zdravotníctva. Zvažujú vypovedanie nadlimitných nadčasov v nemocniciach či podanie hromadných výpovedí.
Na snímke vpravo predseda LOZ Peter Visolajský a vľavo predseda ružinovského LOZ Miroslav Mandel. Lekárski odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Vodičské preukazy C a CE by mohli získavať už vodiči vo veku 18 rokov namiesto súčasných 21. Pri vozidlách skupín D a DE by sa mal minimálny vek znížiť z 24 na 21 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, o ktorom bude dnes rokovať vláda.



Moskva - Rusko očakáva, že vďaka vysokým cenám ropy zaznamená v apríli z predaja energií dodatočné príjmy na úrovni takmer 10 miliárd USD. Na dodávky ropy a plynu zatiaľ Európska únia sankcie neuvalila.



Brusel - Fínsko a Švédsko by boli v Severoatlantickej aliancii vítané, ak by sa do nej rozhodli vstúpiť, uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Vstupom Fínska by Aliancia mala priamu 1340-kilometrovú hranicu s Ruskou federáciou.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že Poľsko prestane dovážať ruské uhlie najneskôr do mája a ropu a plyn do konca roka.
Na archívnej snímke zo 16. decembra 2021 poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Foto: TASR/AP

Moskva - Dánsko, Taliansko, Španielsko i Švédsko včera oznámili, že vyhosťujú celé desiatky ruských diplomatov. Kremeľ označil vyhostenie ruských diplomatov niekoľkými európskymi krajinami za krátkozraké rozhodnutie, ktoré iba skomplikuje diplomatickú komunikáciu.



Chicago - Marián Hossa podpíše vo štvrtok 7. apríla jednodňovú zmluvu s Chicagom Blackhawks, klub sa s ním následne oficiálne rozlúči.
Na archívnej snímke z 2. novembra 2021 slovenský hokejista Marián Hossa počas tlačovej konferencie v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa