Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. apríla 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou dnes odcestuje do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.



Bratislava - Sankcie za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom sa majú sprísniť. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú včera odobrila vláda. Schváliť ju ešte musí parlament.



Bratislava - Vláda odobrila aj zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom by ich tak po novom neschvaľovali zdravotné poisťovne na výnimky, ale boli by štandardne uhrádzané.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Poplašné šírenie správ o nedostatku tovaru môže zvýšiť jeho cenu. Na sociálnej sieti to vyhlásil premiér Eduard Heger. Uviedol, že pandémia a ruská invázia na Ukrajinu znepokojujú trhy, ale nie je žiadny dôvod na paniku. Nesúhlasí s obmedzovaním kusového predaja akýchkoľvek potravín. Obmedzenia podľa neho len posilňujú nedôveru verejnosti.



Bratislava - V okolí Banskej Bystrice bolo včera krátko po 19.00 h s veľkou pravdepodobnosťou zemetrasenie. TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Západ, aby sa dohodol na embargu na ruskú ropu. Moskva podľa neho zarába na vývoze ropy toľko peňazí, že nemusí brať mierové rozhovory vážne.
Na snímke z videa zo 6. apríla 2022 poskytnutého Tlačovou kanceláriou ukrajinského prezidenta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP

Washington - Spojené štáty oznámili ďalší balík sankcií proti Rusku, ktorých súčasťou bude zákaz nových investícií v krajine, ako aj ďalšie kroky proti ruskému bankovému systému a voči elitám.



Brusel - Nové sankcie, ktoré bude Európska únia prijímať voči Rusku pre inváziu na Ukrajine, sa budú "skôr či neskôr" týkať aj ruskej ropy a zemného plynu. Uviedli to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.



Berlín - Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča.
Na archívnej snímke z 5. apríla 2022 ukrajinskí vojaci vynášajú telá štyroch zabitých civilistov zo zhoreného auta v meste Buča na predmestí Kyjeva počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ukrajinská vláda vyzvala obyvateľov východnej časti krajiny, aby z oblasti okamžite odišli, inak budú v akútnom ohrození života. Ruská armáda sa totiž podľa Kyjeva pripravuje na novú ofenzívu na východe Ukrajiny.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán včera telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Navrhol mu okamžité vyhlásenie prímeria na Ukrajine a tiež usporiadanie budapeštianskej schôdzky s európskymi lídrami - francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.



Varšava - Poľská vláda vydala príručku s návodom, ako sa pripraviť na vojnu. Poliakom v nej radí, čo robiť v prípade útokov konvenčnými, chemickými, ale aj jadrovými zbraňami. Zároveň opisuje, akým spôsobom by pred nimi občanov varovala.



Washington - Sedemdesiat percent amerických občanov považuje Ruskú federáciu za nepriateľa Spojených štátov. Vyplýva to z prieskumu výskumného centra Pew.
Na snímke zo 6. apríla 2022 novinár stojí na zničenom vozidle po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými silami v Buči na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Varšava - Väčšina obyvateľov Poľska v súvislosti s udalosťami na susednej Ukrajine podporuje zavedenie povinného základného vojenského výcviku pre verejnosť. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil denník Rzeczpospolita.



Atény - Grécko vstúpilo včera do 24-hodinového generálneho štrajku pre prudko stúpajúce ceny. Štrajk spôsobil zatvorenie verejných služieb a prerušenie trajektovej a železničnej dopravy.
Demonštranti protestujú pred gréckym parlamentom počas 24-hodinového štrajku v Aténach 6. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Madrid - Španielska vláda od 20. apríla zruší povinnosť nosenia rúška či respirátora vo vnútorných priestoroch, s výnimkou nemocníc, domovov dôchodcov a hromadnej dopravy.



Haag - Európska agentúra pre lieky včera schválila druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre ľudí vo veku 80 a viac rokov.



Le Dude - Slovenský cyklista Peter Sagan odstúpil z pretekov Circuit Cycliste Sarthe - Pays de la Loire vo Francúzsku. Približne 40 kilometrov pred cieľom 2. etapy zosadol z bicykla a odišiel do tímového autobusu.