Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. apríla 2022 - 5.45 h.

Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde" a ruský prezident Vladimir Putin sa pokúša "vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom".

Kyjev - Ukrajinská pohraničná stráž oznámila, že viac ako 870.000 ľudí, ktorí po začiatku ruskej vojenskej invázie utiekli z Ukrajiny pred vojnou, sa už vrátilo späť. Medzi navrátilcami je pritom čoraz viac žien a detí.

Praha - Česká republika sa bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie snažiť o zastavenie dovozu ropy z Ruska a o minimalizáciu vzťahov. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí formátu Central 5 (ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko) to povedal šéf českej diplomacie Jan Lipavský.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala včera novelu vysokoškolského zákona. Legislatívnou zmenou sa skráti externé štúdium, upraví sa i voľba rektora.

Bratislava - Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských štátov NATO, konkrétne z Česka, Nemecka, USA a Slovinska. Celkovo tak má v Slovenskej republike pôsobiť do 3000 vojakov. Zvýšenie ich počtu odsúhlasila vláda, ale návrh musí odobriť parlament.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje úvahy o prípadnom poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine za normálne a správne. Zdôraznila však, že najprv musí byť zabezpečený vzdušný priestor Slovenska. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa Ukrajina nepožiadala Slovensko o poskytnutie stíhačiek. Ukrajinci žiadali húfnice Zuzana a opravu svojej vojenskej techniky v slovenských opravárenských podnikoch.

Bratislava - Hnutie Republika podalo trestné oznámenie v súvislosti s odovzdaním systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Týkať sa má podozrenia zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, zneužívania právomoci verejného činiteľa a ďalších trestných činov.

Bratislava - Vlna solidarity v súvislosti s utečeneckou krízou je správna a dobrá, zároveň je však potrebné pomôcť aj ľuďom na Slovensku. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla po stretnutí s vedením Únie miest Slovenska.

Bratislava - Sudcovia Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová a Rastislav Stieranka z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorých zaujatosť namietol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, môžu v prípade naďalej rozhodovať. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu.

Varšava - Výbušné zariadenia na palube lietadla boli príčinou zrútenia poľského vládneho lietadla, pri ktorom v roku 2010 pri ruskom meste Smolensk zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Uviedla to špeciálna poľská vyšetrovacia komisia.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ciele vojenskej operácie na Ukrajine, ktoré sú podľa jeho slov zamerané na zaistenie bezpečnosti Ruska, sa určite podarí dosiahnuť. Šéf Kremľa to uviedol počas návštevy kozmodrómu Vostočnyj, nachádzajúceho sa v Amurskej oblasti pri hraniciach s Čínou, kde sa stretol s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Prezident Putin informoval, že Rusko plánuje tento rok vyslať na Mesiac lunárnu sondu a bude úzko spolupracovať s Bieloruskom na vývoji vesmírnych technológií a infraštruktúry.

Moskva - Vladimir Putin označil zábery zachytávajúce mŕtve telá v ukrajinskom meste Buča za falošné. Vyhlásil tiež, že mierové rozhovory s Ukrajinou sa ocitli v slepej uličke.

Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko po rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že ak by Rusko odložilo svoju "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, Západ by Moskve zasadil zdrvujúci úder.

Rio de Janeiro - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský triumfoval na podujatí Svetového pohára vo vzduchových zbraniach v Riu de Janeiro v disciplíne vzduchová pištoľ na 10 m. V rozstrele o zlato zdolal Nemca Robina Waltera 16:6.
Na snímke vpravo hráč Slovenska Ondrej Molnár a hráč Nórska Tobias Larsen počas zápasu turnaja A-skupiny I. divízie MS do 18 rokov Slovensko - Nórsko v Piešťanoch v utorok 12. apríla 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Piešťany - Slovenskí hokejisti zvládli aj druhý zápas domáceho turnaja A-skupiny I. divízie MS do 18 rokov. V Piešťanoch zvíťazili nad Nórskom 5:2 a dostali sa na čelo tabuľky.