Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. apríla 2022 - 5.45 h.

Paríž - Ruská armáda sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá by sa mohla začať zrejme už do desiatich dní. Uviedol to hovorca francúzskej armády Pascal Lanni.

Washington - Americký prezident Joe Biden včera oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov.

Moskva - Rusko bude pokladať vozidlá USA a NATO prevážajúce zbrane cez ukrajinské územie za legitímne vojenské ciele, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Moskva - Ruská armáda pohrozila útokmi na veliteľské centrá Ukrajiny v hlavnom meste Kyjev, ak budú ukrajinskí vojaci pokračovať v útokoch na ruskom území.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za "bratský" národ. Macron a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa včera odmietli pridať k americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde".

Moskva - Kremeľ vyhlásil, že je neprijateľné, aby americký prezident Joe Biden obviňoval ruské jednotky zo spáchania genocídy na Ukrajine.

Kyjev - Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska včera navštívili Kyjev, aby Ukrajincom vyjadrili podporu. Poľský prezident Andrzej Duda nazval vojnu na Ukrajine terorizmom.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore k národu v noci na dnes uviedol, že Rusko by malo navždy opustiť medzinárodné spoločenstvo, ak sa mu nepodarí dosiahnuť mierovú dohodu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Bratislava - Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti na územiach, z ktorých sa odsunuli ruské jednotky. Prezidentka Zuzana Čaputová o tom informovala na sociálnej sieti.

Nitra - Ministerstvo financií pripravilo balík opatrení, ktorým chce vláda pomôcť občanom znášať zvýšené náklady súvisiace s rastom cien. Povedal to predseda vlády Eduard Heger.

Bratislava - Odborári plánujú na apríl a máj tri veľké protestné mítingy v Košiciach, Žiline a Trnave, ktoré by mali prinútiť vládu prijať riešenia na zlepšenie situácie občanov. Pokiaľ ich požiadavky nebudú splnené, nevylučujú ani vyhlásenie generálneho štrajku.

Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Andreja Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014.

Bratislava - Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu ceny elektriny a plynu pre regulovaných odberateľov (domácnosti) v roku 2023 vzrásť o 80 až 100 % oproti súčasnosti, v prípade tepla o vyše 40 %. Informoval o tom hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Nitra – Obyvatelia Slovenska sa nemusia obávať nedostatku potravín ani nedostatku surovín na výrobu potravinárskych produktov. Počas stretnutia s vedením spoločnosti Penam Slovakia v Nitre to povedal predseda vlády SR Eduard Heger.

Bratislava - Polícia upozorňuje na internetovú výzvu, ktorá nabáda mladých k otráveniu sa voľne predajnými liekmi. Apeluje preto na rodičov, aby zvýšili obozretnosť a s deťmi o rizikách výzvy hovorili.

Brusel - Členské štáty Európskej únie súhlasili s tým, že Ukrajine poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur.

Atény - Grécko oznámilo, že počas letnej turistickej sezóny zruší pandemické opatrenia, napríklad nosenie rúšok v interiéroch či povinnosť preukazovať sa očkovacími certifikátmi. Grécke úrady ešte zvážia, či opatrenia proti šíreniu koronavírusu opäť zavedú v septembri.