Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. apríla 2022 - 5.45 h.

Moskva - Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil včera generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že stále dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou. Dodal, že Rusko mierové rozhovory neodmieta.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany včera obvinilo Spojené kráľovstvo zo zverejňovania vyhlásení povzbudzujúcich Ukrajinu, aby podnikala útoky na ruskom území, a varovalo, že ak k nim dôjde, ruská armáda sa za to odplatí útokmi na vládne budovy v Kyjeve.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala ruských vojakov a veliteľov, aby ukončili vojnu na Ukrajine. Pri každom jednom zmarenom civilnom živote podľa nej porušujú vojenskú disciplínu a strácajú dôstojnícku česť.

Berlín - Nemecko umožní dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard na Ukrajinu. Toto rozhodnutie je obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá je proti vývozu zbraní do oblastí konfliktov. Švajčiarsko vetovalo vývoz munície pre protilietadlové systémy typu Gepard, ktoré Nemecko posiela na Ukrajinu. Nemecko túto muníciu predtým dostalo od Švajčiarska.

Berlín - Slovensko je odhodlané pokračovať v podpore Ukrajiny prostredníctvom humanitárnej, ale aj vojenskej pomoci. Minister obrany SR Jaroslav Naď to vyhlásil po multilaterálnom rokovaní zameranom na podporu Kyjeva v priestoroch americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku.

Varšava - Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval, že od dnes zastavuje dodávky zemného plynu do Poľska cez plynovod Jamal a takisto do Bulharska. Rusko tak pravdepodobne reagovalo na odmietnutie Poľska prispôsobiť sa požiadavkám Moskvy a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch.

Bratislava - Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám ako Poľsko. Platby za nakúpený plyn bude ruskému plynárenskému koncernu Gazprom realizovať naďalej v eurách. Uviedol to premiér Eduard Heger.
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 26. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin "v princípe súhlasil" so zapojením Organizácie spojených národov a Medzinárodného výboru Červeného kríža do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry mal v rámci minulotýždňovej akcie Inferno - 8. kruh obviniť aj poslanca Národnej rady SR Martina Borguľu (Sme rodina). Borguľa o obvinení nevie.

Bratislava – Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že jeho obvinenie mali napísať na Úrade špeciálnej prokuratúry. Cieľom je podľa neho "zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa".

Bratislava – V dvoch najväčších mestách Slovenska Bratislave a Košiciach by mohli vzniknúť mestské súdy. Počet krajských súdov by mal ostať zachovaný, čiastočne by sa mala upraviť veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k reforme súdnej mapy.

Bratislava – Dnes bude zasadať vláda. Ministri sa budú zaoberať poslaneckým návrhom na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu vnútra Romanovi Mikulcovi a preberú aj komplexné hodnotenie obrany SR za rok 2021.

Bratislava - Slovensko by mohlo na podporu investícií, ktoré majú pomôcť k prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo, získať z európskeho Modernizačného fondu asi 2,6 miliardy eur do roku 2030.

Bratislava – Prvou obcou na Slovensku, ktorá si v praxi vyskúša využitie vodíka, bude Blatná na Ostrove. Spoločnosť SPP - distribúcia v nej od júna do konca septembra spustí testovací projekt primiešavania desiatich percent vodíka do zemného plynu.

Trebostovo – Včera popoludní došlo pri obci Trebostovo k zrážke dvoch vetroňov. Obaja piloti zahynuli. Boli to pretekári medzinárodnej súťaže v bezmotorovom lietaní FCC gliding, ktorú v týchto dňoch hostí letisko v Prievidzi. Pochádzali z Litvy a Poľska.
Na snímke vpravo riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Matej Tóth oceňuje Kráľovnú biatlonovej stopy za ročník 2021/2022 Paulínu Fialkovú v Aule SZB v Banskej Bystrici 26. apríla 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Banská Bystrica - Paulínu Fialkovú vyhlásili včera za Kráľovnú biatlonovej stopy sezóny 2021/2022. Potvrdila, že v profesionálnej kariére bude pokračovať aj v budúcej sezóne.